Dg. Des 4th, 2022

Pel·lícules internacionals

2046

2046
Director: Wong Kar Wai
Productora: Block 2 Pictures Inc., China Film Co-Production Corporation, Classic S.r.l., Columbia Pictures Corporation, Fortissimo Film, France 3 Cinéma, Jet Tone Films, Jet Tone Production Co., Orly Fils, Paradis Films, Shanghai Film Studios, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), arte France Cinéma i arte
País: Xina, Hong Kong, França i Alemanya
Any: 2004
Durada: 130'
Guió: Wong Kar Wai
Fotografia: Christopher Doyle, Pung-Leung Kwan i Yiu-Fai Lai
Música: Peer Raben i Shigeru Umebayashi
Director artístic: Alfred Yau Wai Ming
Vestuari: William Chang
Muntatge: William Chang
Intèrprets: Tony Leung Chiu Wai (Chow Mo Wan), Gong Li (Su Li Zhen), Takuya Kimura (Tak), Faye Wong (Wang Jing), Zhang Ziyi (Bai Ling), Carina Lau (Lulu/Mimi), Chang Chen, Sum Wang (Mr. Wang/Capità de tren), Maggie Cheung, Dong Jie (Wang Jie Wen).

Sinopsi: Un escriptor que pensava que escrivia sobre el futur, però en realitat escrivia sobre el passat. En la seva novel·la, de tan en tan un tren sortia rumb a l’any 2046. Tots els que hi pujaven tenien la mateixa intenció: recuperar la seva memòria perduda, ja que es deia que a l’any 2046 res canviaria. Ningú sap del cert si això era veritat o no, perquè cap d’ells no va tornar mai més, excepte un que va escollir marxar perquè volia canviar.

Consideracions: D’un temps ençà, el cinema procedent d’Àsia s’ha anat consolidant a nivell internacional d’una forma espectacular i sense pal·liatius. A Catalunya, la porta oberta pel Festival de Sitges ha sigut seguida pels distribuïdors que han reconegut la inquietud del públic per veure les propostes talentoses i imaginatives de cineastes xinesos, japonesos, coreans, etc. L’obra d’autors com Zhang Yimou, Takeshi Kitano, Kim Ki Duk, o Wong Kar-Wai per citar-ne alguns dels més emblemàtics, formen part del gruix de la programació dels festivals internacionals més prestigiosos i els seus treballs són esperats per un grup cada vegada més nombrós de fidels espectadors. El xinès Wong Kar-Wai ens ofereix un film fascinant, modern, arriscat i pertorbadorament romàntic amb el que ha seguit el camí iniciat amb la seva anterior i estimulant obra, coneguda entre nosaltres amb el títol de Deseando amar. Amb 2046, Wong Kar-Wai – un curiós personatge que ningú ha vist cap vegada sense les seves inseparables ulleres de sol -, ens ofereix una proposta cinematogràfica arriscada, al marge de qualsevol convencionalitat i en la que una metàfora sobre un tren que transporta als seus passatgers fins a l’any 2046 serveix per explicar-nos una història d’amor sense límits. El cinema de Wong Kar-Wai va dirigit a un públic adult, amb ganes d’estimular-se i preparat per concentrar-se amb els seus relats, profunds i visualment enlluernadors. Els punts en comú entre Deseando amar i 2046 han convertit ambdues pel·lícules com el desdoblament d’una sola i són les que han fet créixer l’allau de seguidors sobre aquest cineasta, que anteriorment ja havia despuntat amb propostes tan suggeridores com Chungking express i Happy Together. Tenint en compte el nou projecte en el que treballa – la pel·lícula La dama de Shangai amb Nicole Kidman de protagonista – sembla que l’interès per aquest director xinès continuarà generalitzant-se.
Per cert, que quedi clar que per actrius com Dong Jie no cal que talem un forat en un arbre a on amagar el secret que no volem compartir, sinó tot el contrari, el nom d'aquesta actriu el volem pronunciar ben alt com a una de les promeses més estimulants del nou cinema asiàtic. Aquesta xinesa que tot just acaba de fer els vint-i-cinc anys, interpreta a Jien Wen Wang, germana petita del personatge que interpreta l’actriu Faye Wong i filla del propietari de l’hotel de Hong Kong on s’hi troba la determinant habitació número 2046. Si la seva germana a la pel·lícula té un xicot japonès que porta de cap al seu pare, ella no és menys ja que es fuga amb un músic i es comporta picarescament amb el protagonista Senyor Chow, que interpreta Tony Leung, qui no renuncia del tot als seus encants i en un moment del film li proposa anar-lo a buscar quan sigui més gran. Malgrat que la presència de Dong Jie a 2046 és breu, els seus pocs minuts en pantalla no passen desapercebuts gràcies a una mirada encisadora i un somriure penetrant. El cas és que a les espectaculars conjuncions de bellesa i talent que destil·len Gong Li, Zhang Zyi, Maggie Cheung i l’esmentada Faye Wong se les hi afegeix el d’una Dong Jie que amb una curta trajectòria ja té l’orgull de poder presumir d’haver treballat no només amb Wong kar Wai sinó també amb un altre dels directors xinesos capdavanters, com és el cas de Zhang Yimou, sota les ordres del qual ja havia treballat l’any 2000 mitjançant la comèdia Happy Times, que tot i no ser un dels films més rellevants de la filmografia del director de La linterna roja, va suposar el llançament de la jove actriu.
Guanyadora de l'Screen International Jury, secció oficial del Festival de Cannes 2004.