Dg. Des 4th, 2022

Pel·lícules internacionals

23-F: LA PELÍCULA

23-F: La película
Director: Chema de la Peña
Productora: Canal+ España, ICO, ICAA, Lazonafilms, TVE i TeleMadrid
País: Espanya
Any: 2011
Durada: 97'
Guió: Joaquín Andújar
Fotografia: David Azcano
Música: Antonio Fernández
Director artístic: Antón Laguna
Vestuari: María José Iglesias
Muntatge: Meco Paulogorrán
Intèrprets: Paco Tous (Antonio Tejero), Fernando Cayo (rei Don Juan Carlos I), Juan Diego (general Armada), Mariano Venancio (Sabino Fernández Campo), Ginés García Millán (Adolfo Suárez).

Sinopsi: 23-F és la primera pel·lícula que pretén comptar, en la seva complexitat, el cop d'estat de 1981. Des de la presa del congrés fins a l'alliberament dels diputats, es reviuen les disset hores i mitja que van fer tremolar els fonaments d'una jove democràcia. D'una banda, Tejero i els seus homes. De l'altra, el Rei que, des del seu despatx, intenta contenir l'exèrcit i organitzar les forces civils. Al mig, un complex entramat on Milans i Armada mouen els fils. Amb tot un país, al fons, que viu pendent de la ràdio i la televisió. "23F" és la història de tres cops. El de Milans, el d'Armada i el de Tejero. Tres models que fracassen quan, borratxo de poder en el Palau de Congressos, Tejero comença a entendre que l'han utilitzat.

Consideracions: Javier Cercas, autor de la cèlebre novel·la Soldados de Salamina, va publicar l'abril de 2009 el seu llibre Anatomía de un instante. L'escriptor dissecciona els fets i estudia les reaccions dels personatges que van protagonitzar aquest esdeveniment històric.
El realitzador de Salamanca, Chema de la Peña, dirigeix el primer film que relata obertament el cop militar fallit, realitzant diverses variacions sobre les tesis de Cercas.
El film combina les imatges reals d'arxiu amb un cert aire de suspens, amanit de cinema gairebé documental gràcies en ser rodat la majoria de les escenes càmera en mà. S'ha rodat a les localitzacions reals dels fets.
La seva estrena coincideix amb el 30 aniversari d'aquest esdeveniment luctuós.