Dg. Des 4th, 2022

Pel·lícules internacionals

2001: UNA ODISEA DEL ESPACIO

2001: A space odissey
Director: Stanley Kubrick
Productora: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) i Polaris
País: Estats Units i Regne Unit
Any: 1968
Durada: 135'
Guió: Stanley Kubrick i Arthur C. Clarke, sobre el relat d'Arthur C. Clarke
Fotografia: Geoffrey Unsworth
Música: No original, d'Aram Khachaturyan, György Ligeti, Richard Strauss, Johann Strauß i Harry Dacre
Director artístic: John Hoesli
Vestuari: Hardy Amies
Muntatge: Ray Lovejoy
Intèrprets: Keir Dullea (Dr. David Bowman), Gary Lockwood (Dr. Frank Poole), William Sylvester (Dr. Heywood R. Floyd) i Douglas Rain (veu de HAL 9000)

Sinopsi: Després d'un pròleg on el mono, influenciat per la repentina presència d'un monolit negre, descubreix que un os pot ser utilitzat com a arma, quatre milions d'anys després, el 2001, una nau espaial guiada per la sofisticada computadora Hal 9000, enceta un viatge amb uns astronautes i científics a la base llunar de Clavius per tal de descobrir què és un immens monolit negre que s'hi acaben de trobar.

Consideracions: Sens dubte, una de les pel·lícules més grans de tots els temps, que ha marcat un abans i un després en la ciència ficció. Reflexiona sobre el passat i el futur de la humanitat, relacionant el devenir d'aquesta amb l'existència d'un monolit col·locat pels extraterrestres. Ha tingut infumables seqüeles.
La banda sonora original composta expressament per Alex North fou finalment obviada i menystinguda en favor dels temes ja mítics que han passat al record.
El pas dels simis a l'era espacial és l'el·lipsi més famosa de la història del cinema, encadenant el gir d'un os amb el d'una nau espacial.