Dt. Set 27th, 2022

75 Festival Internacional de Cinema de Canes

Ruben Östlund, “Triangle of Sadness”. Palma d’Or. Copyright: Christophe Simon / AFP

La Palma d’Or del 75 Festival de Cinema de Canes ha estat pels suec Ruben Östlund amb la comèdia gamberra i nihilista sobre el sistema capitalista “Triangle of Sadness”, assolint la fita d’obtenir la seva segona Palma d’Or després d’una altre diatriba com “The Square”(2017). La guanyadora del certamen francès potser no ha desvetllat el consens general entre els comentaristes cinematogràfics però si que encaixa d’alguna manera  en les intencions formulades pel president del Jurat Oficial, l’actor francès Vincent Lindon, de privilegiar títols amb una mirada crítica sobre el nostre món.      

El Premi a Millor Direcció ha estat pel sud-coreà Park Chan-Wook per “Decision to Leave”, un thriller sofisticat i enrevessat de vertigen hitchcockià i de sublimació romàntica,  del director de “Handmaiden”, film que va competir a Canes l’any 2016. El Premi del Jurat ha estat repartit de manera ex-aequo, d’una banda, per l’estreta amistat de dos amics d’infància i la seva relació amb l’alta muntanya manifestada a “Le otto montagne” de Charlotte Vandermeersch i Felix van Groeningen; i per l’altra, a l’original i radical film fet des del punt de vista innocent d’un ase, “Eo”, del veterà cineasta polonès Jerzy Skolimowski, espècie de remake de “Au hasard, Balthasar” (1966, Robert Bresson).

Claire Denis, “Stars at Noon”. Gran Premi ex-equo Copyright: Valery Hache / AFP

El premi al millor guió ha estat concedit a l’egipci Tarik Saleh per “Boy from Heaven/Walad Min al Janna”, dirigida pel mateix Tarik Saleh, una història sobre un noi arrossegat per les fratricides lluites de poder en una universitat islàmica fruit de l’intervencionisme governamental. Una de les sorpreses del Festival de Canes ha estat la concessió als germans Dardenne  del seu vuitè guardó a Canes gràcies a un nou film de denúncia de les vexacions i injustícies comeses a dos joves africans sense papers a Bélgica a “Tori et Lokita”, un premi especial 75è aniversari del certamen tret de la mànega.

A part dels germans Dardenne, el cinema belga ha estat reconegut també en el palmarès amb un dels Grans Premis ex-aequo pel melodrama adolescent d’amistat trencada “Close” de Lukas Dhont, cineasta que va guanyar la Cámara d’Or el 2018 i premi a millor interpretació amb el seu film de debut, “Girl”, presentat en la secció ‘Un Certain Regard’. L’altre Gran Premi ex-aequo ha recaigut en un esquiu thriller polític i romàntic ambientat a la Nicaragua postsandinista, “Stars at Noon” de la cineasta francesa Claire Denis, amb un repartiment internacional conformat per Margaret Qualley, Joe Alwyn o Benny Safdie.

Premi del Jurat ex-aequo. Charlotte Vandermeersch i Felix Van Groeningen, “Le otto montagne”. Copyright: Gareth Cattermole / GettyImages

I pel que fa a les millors interpretacions, el certamen francès ha premiat com a Millor Actriu a Zar Amir Ebrahami, la soferta periodista iraniana protagonista del thriller amb psychokiller “Holy Spider” d’Ali Abbasi, responsable de l’extraordinari film fantàstic “Border” (2018), premiat a la secció ‘Un Certain Regard’. I el Premi a Millor Actor ha estat per Song Kang-Ho per la comèdia melodramàtica sobre infàncies òrfanes i famílies d’acollida “Broker” del japonès Hirokazu Kore-eda, actor sud-coreà que vam poder veure també a l’oscaritzada “Parásitos” del sud-coreà Bong Joon-ho.

Pel que respecte a la gran secció paral·lela de Canes, Un Certain Regard, el premi a millor pel·lícula ha estat per “Les pires” dels francesos Lise Akoka & Romane Gueret. El Premi del Jurat ha recaigut en el film pakistanès “Joyland” de Saim Sadiq i el Premi a Millor Direcció se l’ha guanyat el romanès Alexandru Belc per “Metronom”. El premis a millor interpretació s’han concedit de manera ex-aequo, per un costat, a l’actriu Vicky Krips per “Corsage” de la realitzadora austríaca Marie Kreutzer, i per l’altre, a l’actor Adam Bessa per “Harka”, pel·lícula de debut del cineasta tunisià-britànic Lotfy Nathan. D’altra banda, el Premi a Millor Guió ha estat per “Mediterrean Fever” de la realitzadora palestina Maha Haj. Mentre que el Premi “Coup de Coeur” se l’ha endut “Rodéo” de la cineasta francesa Lola Quivoron. Per a acabar, el Premi Càmera d’Or a la millor primera pel·lícula de totes les seccions competitives del festival, ha estat per “War Pony” de Riley Keough i Gina Gammell, presentada en la secció paral·lela Un Certain Regard, amb una menció especial al primer film “Plan 75”, una coproducció japonesa de Chie Hayakawea, present en la mateixa secció.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *