cinema catal� . caT
Notícies anteriors
ELS MONSTRES INTERIORS

En temps de dificultats per veure cinema en la gran pantalla, a causa de les limitacions causades per la pandmia del Covid-19, cal celebrar que el realitzador barcelon Kike Mallo pugui estrenar directament a la plataforma Filmin/FilminCAT la seva darrera pellcula Cosmtica de lenemic desprs que noms es pogus veure en sales en el marc de la programaci del passat 53 Festival de Cinema de Sitges. Desprs del film de cincia-ficci Eva (2011) - film inaugural del 44 Festival de Sitges que li va valdre un Premi Goya al millor director novell - i el film dacci Toro (2016), Kike Mallo du a terme un nou canvi de gnere i ens ofereix el seu tercer llargmetratge sota els parmetres del thriller psicolgic.

Cosmtica de lenemic s una ambiciosa coproducci europea filmada entre Reus, Pars i Frankfurt que compta amb un repartiment internacional en qu sobresurten el seu duet protagonista conformat per lactriu debutant Athena Strates i lactor polons Tomasz Kot -conegut sobretot pel seu paper a Cold War (2018, Pavel Pawlikowski)-. Es tracta de ladaptaci de la novella supervendes dAmlie Nothomb centrada en el dileg entre dos protagonistes antagnics en lespai dun aeroport.

Un arquitecte dxit acaba retingut a un aeroport parisenc amb una misteriosa i enigmtica noia que acaba de conixer. Aquest encontre que, en un primer moment, sembla fruit de latzar, es transforma paulatinament en un estrany joc del gat i la rata en qu la desconeguda posa contra les cordes al fams arquitecte. Lescenari de lacci, ledifici de laeroport dissenyant pel propi arquitecte, actua com com a extensi del propi personatge. Aqu juga un paper important la idea escnica de ls de maquetes amb figuretes que sembla una transposici de lencontre real de tots dos. Una idea de posada en escena que ens du a una certa teatralitat en qu la trama es desenvolupa majoritriament en un espai nic.

El paper cabdal de la noia, carregat dambigitat, sembla una variaci de la clssica figura de la femme fatale del cinema negre o, fins i tot, de la figura de lintrs del cinema de terror, aquell estrany que es fica a casa teva o en la teva vida i tho remou tot. Destaca tamb un element visual carregat de sentit i que apareix de forma recurrent. Ens referim a la presncia daiges brutes, laiguabarreig del ciment, el material de construcci de laeroport, plasmat en el cartell del film i en els mateixos ttols de crdit. Es tracta dun element material carregat de simbolisme i que ens condueix als secrets ms foscos del personatge mascul. Rere les aparences i la respectabilitat romanen colgats els monstres interiors de cadasc.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula

lectures: 215

Una crtica de Joan Millaret Valls

13 de febrer de 2021


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small