cinema catal� . caT
Entrevistes
Entrevistat: LAIA MARULL
Titular: OCULTO ENS PORTA EL RETORN DE LAIA MARULL
Notícia: Avui s el dia de la presentaci oficial dOculto, la nova pellcula dAntonio Hernndez director de pellcules com Lisboa o En los lmites de la ciudad -. Es tracta dun thriller inquietant i enigmtic, protagonitzat per largent Leonardo Sbaraglia, la colombiana Angie Cepeda i per la catalana Laia Marull, amb qui em tingut el plaer de conversar unes hores abans de la projecci pel pblic de la pellcula amb la que torna al cinema desprs dun breu perode de temps sense poder-la gaudir. El que segueix s el resultat de la nostra conversa amb Laia Marull.
Redactor: Jaume Claver i Albert Galera (Foto Xavi Segura)
Data: Dissabte 2005-10-15
Context: Festival Internacional de Cinema de Catalunya Sitges 2005
cinema catal: Explicans una mica el teu treball a Oculto, que per cert, suposa la teva primera incursi dins el gnere del thriller. Thi has sentit cmode?

LAIA MARULL: Si que mhe sentit cmode perqu treballar amb lAntonio (Hernndez, el director) ha estat molt comunicatiu i amb ell mhe sincerat molt, hi hagut molt bona convivncia perqu ja ens coneixem dhaver treballat junts amb anterioritat (a la pellcula Lisboa). En canvi, em sentia ms aviat incmode per com desenvolupar el personatge, volia saber don venia, que el motivava i com desenvolupar-lo. El meu personatge suposa un treball molt solitari i volia saber don sortien aquests sentiments tan lletjos.
cinema catal: Tan tu com el teu company de repartiment, Leonardo Sbaraglia, ja haveu treballat amb Antonio Hernndez; aquest fet ajuda a que el treballar sigui ms planer i fonamenti la qumica entre vosaltres?

LAIA MARULL: Efectivament s grcies al fet dhaver treballat prviament amb lAntonio, que ens ajudat molt a crear aquesta qumica que esmentaves. LAntonio ens va relaxar molt, no ens estresa gens i ens exigeix des dun punt de vista molt tranquil.
cinema catal: Suposo que quan vas llegir el gui vas acabar entenent el teu personatge, perqu es clar, s sense dubte el ms enigmtic de la histria?

LAIA MARULL: Si, perqu t moltes capes; duna banda s una persona responsable i treballadora, per a mida que va avanant la histria ens adonem que hi ha altres coses que envolten la figura del personatge, anem descobrint nous conceptes en ella.
cinema catal: Creus que aquest desenlla sorprendr als espectadors, sobre tot el seu final?

LAIA MARULL: Jo crec que s que sorprendr a lespectador perqu a mida que la pellcula avana i anem descobrint coses; tamb et diria que com espectadora a mi em va posar un esglai al cor i crec que aquesta sensaci pot ser compartida per lespectador. Daltra banda, penso que la gent es pot sentir decepcionada si van amb lidea de veure una pellcula de terror perqu no ho s. Amb aix no vull dir que no pugui sorprendre, el que passa s que no es pot englobar en un gnere en concret. s una pellcula prpia de lestil del director. Dins de la pellcula es pot trobar de tot: cinisme, amor, odi... es poden veure reflectits tota mena de sentiments humans.
cinema catal: Encara s recent el teu xit multitudinari personal que vas rebre grcies a la teva interpretaci a Te doy mis ojos; lelecci daquest personatge ve derivat per trencar amb el personatge que vas realitzar sota les ordres dIcar Bollan, o b ha sorgit una mica fruit de la casualitat?

LAIA MARULL: Doncs home, s una mica fruit de la casualitat. De fet, joc crec que he fet tota mena de personatges, per efectivament tinc una mica por de que em relacionin massa amb un tipus de personatge determinat. Tanmateix, he escollit aquest personatge precisament per trencar amb qualsevol tipus dencasellament, per insisteixo que crec que he fet bastant de tot. El meu personatge dOculto em va venir duna trucada personal de lAntonio i al llegir el paper em va agradar molt i no ho vaig dubtar. I em va agradar el fet de treballar en un personatge molt complex. Crec que si la pellcula s veu una segona vegada, sentendran ms moltes de les actituds dels personatges, no noms del meu.
cinema catal: Coincideixo amb tu que aquesta pellcula necessita un segon visionat...

LAIA MARULL: Si, jo crec que ja s la intenci de lAntonio; crec que amb En los lmites de la ciudad ja jugava una mica amb aix. Crec que amb Oculto aix encara saccentua ms, no creus?
cinema catal: Si, crec que s una evidncia. Canviant de tema, thas plantejat ambicionar donar el salt internacional, com han fet altres actors catalans, com ara Sergi Lpez a Frana?

LAIA MARULL: Home, de fet si Sergi Lpez no hagus treballat a Frana aqu no hauria pogut treballar, va ser molt intelligent.
cinema catal: Per tu no descartes lopci de treballar a fora?

LAIA MARULL: No, no, benvinguda sigui si sorgeix lopci de fer-ho. Jo personalment em puc desenvolupar en tres idiomes; fins ara la meva aportaci internacional ha estat en un pellcula canadenca i en un petit paper en una pellcula belga.
cinema catal: Com molts altres actors de la teva generaci, a banda del cinema i el teatre, tu tamb has treballat a la televisi, et recordem a la srie Estaci denlla. Sembla com si tots els actors, actualment heu de donar un pas previ a la televisi, s com una mica dexigncia que us marquen?

LAIA MARULL: De fet pots aprendre en qualsevol mitj; depn de la teva prpia voluntat, de les ganes daprendre. Per no s necessari tenir que fer televisi, jo personalment vaig comenar al teatre i a la vegada estava a lescola dinterpretaci i aix vaig estar durant tres anys. En qualsevol cas, a la televisi tamb vaig aprendre tot i que no crec que sigui una cantera per formar-se -, per s el que menys minteressa.
cinema catal: Quins projectes ens pots avanar?

LAIA MARULL: Doncs el cert s que, ara com ara, est tot a laire, no tinc cap projecte previst. No tinc feina! Busco feina! No tinc res! (cridant irnicament). De fet, com a mi magrada triar els treballs que vull fer, cada vegada s ms complicat i costa ms de trobar el que magradi. Tinc moltes ganes de treballar, per ara mateix no tinc res preparat.
cinema catal: A banda de promocionar Oculto, com espectadora tens alguna pellcula prevista per veure en el Festival?

LAIA MARULL: Malauradament, de moment, no he tingut temps de veure res, per intentar fer alguna escapadeta, potser dem (diumenge).
cinema catal: Millor si et pots reservar per dilluns...

LAIA MARULL: Per qu ho dieu?
cinema catal: Doncs perqu dilluns s el dia de A History of Violence de David Cronenberg.

LAIA MARULL: Ah, doncs mha nhaur danar per a la millor tornar!
cinema catal: Doncs Laia, molta sort amb la presentaci pel pblic de la pellcula i molta sort!

LAIA MARULL: Aviam, aviam. A les vuit parlem. (lhora en que haur acabat el passi oficial dOculto).
cinema catal: Ara mateix recordvem que fa uns anys ja et vam poder veure en un altre thriller de reminiscncies ms fantstiques a la pellcula de Juan Carlos Fresnadillo Intacto. Et sens cmode en el gnere del thriller en general?

LAIA MARULL: S, de fet a lhora de treballar els actors sempre tenim present s perseguir la realitat de la situaci perqu cada pellcula teva la seva prpia realitat, particularment determinat pel director, perqu s ell qui acabava de donar sentit al teu treball. Cada actor t que descobrir les regles per si mateix i mirar de trobar la veritat dins el propi joc que suposa la teva interpretaci. I en el meu cas, he de dir-vos que no tinc un gnere predilecte, perqu jo respecto molt tots els gneres, de fet per exemple el gnere de la comdia jo crec que sha de fer molt seriosament.
cinema catal: Ara que esmentes la comdia, el cert s que no them vist precisament massa fent comdia?

LAIA MARULL: No tan, efectivament. Potser perqu en general s ms difcil trobar projectes interessants dins el gnere de la comdia, bons guions que tatrapin, probablement perqu ara mateix sembla que la prpia comdia estigui com ms degradada. A mi pere exemple, mencantaria fer alguna comdia amb Woody Allen, que s el meu director favorit, per es clar no s fcil que et truqui en Woody Allen per treballar amb ell. I s que resulta molt difcil trobar algun gui que tingui la seva intelligncia. Aix si, la pellcula que comenar a rodar el proper mes de novembre t molt daix.
cinema catal: Quina s aquesta pellcula?

LAIA MARULL: s una pera prima dun noi de Salamanca que t un gui extraordinari; s fonamentalment una crtica al sistema econmic actual, per amb un humor magnfic, s un gui fantstic i t molt de comdia negra. Crec que s un gnere que sem dna molt b i que, com b dieu, no el tinc gaire explotat.
cinema catal: Hores dara ja ests absolutament consolidat dins del panorama de cinema espanyol; no et troben a faltar a lArgentina?

LAIA MARULL: Estan una mica gelosos (riu discretament). Perqu, es clar, a mi a lArgentina mhan vist crixer i formar-me professionalment, perqu jo a lArgentina he fet prcticament de tot: cinema, teatre, televisi...
cinema catal: Les pellcules argentines de Marcelo Pieyro sn les que than obert les portes del cinema espanyol...

LAIA MARULL: Efectivament, tan Caballos Salvajes com Cenizas del Paraso han estat determinants en aquest sentit. En qualsevol cas, el fet de que les coses mhagin anat aix darrerament no vol dir que sempre mhagin danar igual i la meva carrera pot donar un gir, ja veurem. De fet, tinc moltes ganes de treballar ms al meu pas. Tamb s cert que jo procuro escollir molt b, perqu continuo rebent ofertes per treballar a lArgentina per potser sn projectes menys interessants dels que rebo aqu.
cinema catal: El que agram com espectadors, s cada nova pellcula en la que participes s molt diferent de lanterior, varies molt de gnere...

LAIA MARULL: Procuro que sigui aix. Ara tot just he acabat el rodatge a Barcelona deSalvador.
cinema catal: La pellcula sobre Puig Antich que ha dirigit Manuel Huerga?

LAIA MARULL: Exacte, pellcula que ha suposat un canvi per mi, perqu interpreto a un personatge de molta composici; s un franquista...
cinema catal: Que de fet, va ser la darrera persona que va veure en vida a Salvador Puig Antich, oi?

LAIA MARULL: Cert; de fet va ser una mica com un amic dels seus darrers dies en vida abans del seu afusellament. Del rodatge de Salvador tots hem quedat molt contents i jo personalment estic especialment orgulls daquest treball, a on el gui era molt bo.
cinema catal: Tornant amb laspecte del cinema argent actual, ara com ara, aquesta cinematografia est molt de moda entre nosaltres. De fet, estem vivint una poca a on sestrenen ms pellcules argentines que mai i que sn pellcules que funcionen, que el pblic les va a veure...

LAIA MARULL: S, perqu jo crec que s un cinema molt sincer i que no especula ni manipula. Aquestes pellcules argentines que arriben estan fetes amb molta honestedat i que reflecteixen molt b aspectes de la societat actual.
cinema catal: Probablement, un altre dels factors del gran xit actual del cinema argent sigui el fet del carisma que despreneu actors com tu mateix o Ricardo Darn?

LAIA MARULL: Segurament deu ser aix; de fet, hem tingut la sort histrica de pertnyer a aquest moviment concret. s un privilegi treballar tan a lArgentina com a lestat espanyol i fer-ho duna forma continuada.
cinema catal: Un compatriota teu com el mateix Ricardo Darn que esmentvem lhem pogut veure i gaudir dalt dels escenaris de Barcelona; quan podrem vibrar amb Leonardo Sbaraglia als teatres catalans?

LAIA MARULL: En tinc moltes ganes, dentre altres coses perqu fa cinc anys que no faig teatre. A lArgentina en vaig fer bastant, prcticament des de que vaig venir aqu. Tinc una gran necessitat de fer teatre, perqu evidentment el teatre taporta coses que no et donen ni el cinema ni la televisi. Al teatre s a on lactor es considera ms amo del seu ofici i laspecte professional que es desenvolupa al teatre no ho fa enlloc ms. s un sentiment i, per descomptat, ho trobo a faltar, el que passa s que necessito temps per preparar un bon projecte que tingui una vida llarga.
cinema catal: Leonardo, moltes grcies i molta sort amb Oculto i amb tots els teus futurs projectes.

LAIA MARULL: Moltes grcies a vosaltres.Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small