cinema catal� . caT
Entrevistes
Entrevistat: ALEX DE LA IGLESIA
Titular: EL DIRECTOR BASC ALEX DE LA IGLESIA REP EL PREMI MQUINA DEL TEMPS A SITGES
Notícia: Poca estona abans de rebre el premi Mquina del Temps a la seu de l'Auditori, ens vam asseure a conversar amb el director Alex de la Iglesia perqu ens parls de les sensacions de rebre aquest reconeixament, de la seva passi absoluta pel Festival de Sitges i d'algunes qestions sobre la seva filmografia. Aquest s el resultat de la nostra conversa.
Redactor: Jaume Claver i Albert Galera (Foto Pablo Galera)
Data: Diumenge 2005-10-09
Context: Festival Internacional de Cinema de Catalunya Sitges 2005
cinema catal: B, dentrada, suposem que molt content de rebre un homenatge en un Festival com el de Sitges, que s una mica com la teva segona casa... (Alex de la Iglesia ha presentat gaireb totes les seves pellcules en diferents edicions del Festival)

ALEX DE LA IGLESIA: Efectivament, sense dubte, ja no noms per ser del nord, sin que s cert que aqu es gaudeix molt; jo he passat grans moments de la meva vida, o sigui fixeu-vos que per mi King Kong ha estat sempre la meva pellcula favorita i aleshores, es clar, per exemple quan era petit i veia resums del Festival i en el que King Kong es trobava en una platja i em preguntava: caram! Aix succeeix en aquest pas? Em deia a mi mateix: tinc que anar-hi com sigui! La primera vegada que vaig venir tenia 15 anys.
cinema catal: s a dir, que al principi ja venies fins a Sitges com espectador?

ALEX DE LA IGLESIA: Exacte, primer vaig venir com espectador i ms tard com a professional, i el cert s que per mi i no s per fer-vos la pilota - el millor festival del pas s el de Sitges, i a ms sense cap mena de dubte; s a on ms em diverteixo i a on em sento ms cmode. En canvi, vas a altres festivals, com per exemple el de Valladolid i sembla com si thaguessis dexaminar dalguna cosa, sembla que si no vas acreditat amb alguna mena de llicenciatura no puguis entrar a les projeccions i aix que mencanta Valladolid, la ciutat i la seva gent, per sincerament prefereixo aquest Festival. I el mateix que Valladolid tamb em succeeix amb Sant Sebasti.
cinema catal: A Sitges fins i tot hi has presentat pellcules que no sn estrictament de gnere fantstic, s a dir per exemple el cas de 800 Balas?

ALEX DE LA IGLESIA: s que efectivament hi ha una vinculaci molt estreta entre el Festival i jo i, per tant, la sensaci que tinc s que s un amic qui mest donant un premi.
cinema catal: Un amic, que tamb s lngel Sala? (el director del Festival de Sitges s un bon amic dAlex de la Iglesia)

ALEX DE LA IGLESIA: Si, per descomptat. Que un amic et digui ens encanta el que fas i grcies per fer-ho, aleshores no hi pot haver res millor a la vida.
cinema catal: I qu sent un director, encara en actiu i com aquell diu tot just comenant i que ja sha editi un llibre analitzant la seva obra?

ALEX DE LA IGLESIA: Doncs home, em sembla una mica prematur, no? Com b dius, em donen ganes dadvertir-los: ep! Que tot just comeno nois!. He fet set pellcules i mho he passat molt b, per encara tinc molt per aprendre i tinc moltes ganes per continuar treballant.
cinema catal: El cas de 800 Balas es pot considerar com un parntesi en la teva filmografia, farcida de pellcules de gnere fantstic?

ALEX DE LA IGLESIA: De fet, concretament ara tinc un projecte purament fantstic, que no ser la meva propera pellcula, ser la segent perqu abans far un thriller, per s evident que el fantstic el tinc sempre molt present.
cinema catal: Parlans daquest contacte amb la televisi que acabes de realitzar.

ALEX DE LA IGLESIA: Tot just lhe finalitzat fa un parell de dies. s un episodi dHistorias para no dormir que ha produt Filmax.
cinema catal: Recuperarem lesperit de la srie clssica de Chicho Ibez Serrador?

ALEX DE LA IGLESIA: Jo crec que si, de fet hi ha un episodi dirigit pel mateix Chicho i tamb hi han altres episodis, dirigits per Jaume Balguer, Paco Plaza, Mateo Gil, Enrique Urbizu.. El material s molt bo i tothom est molt content de la feina feta. Personalment, estic molt illusionat amb el meu episodi; de fet, la primera persona que el va veure acabat va ser la meva dona i em va dir: hstia! Per qu no has fet aix amb una pellcula i no en un episodi per la tele?
cinema catal: Desprs de Perdita Durango, tens intenci de tornar a rodar als Estats Units?

ALEX DE LA IGLESIA: Doncs si perqu lexperincia de Perdita Durango va ser molt positiva i malgrat que va ser una mena dinfern fer la pellcula, vaig quedar molt satisfet della. De fet, particularment, s la pellcula de la que em sento ms orgulls de totes les que he realitzat, aix si la versi original en angls perqu la versi doblada no magrada gens. Fins ara, no sha tornat a donar loportunitat de rodar all perqu tots els projectes que he anat desenvolupant han sigut molt daqu. Ara tenim dos projectes per rodar en angls, una producci de Tornasol Films i desprs rodarem Things about Disney, que s una pellcula sobre linfern.
cinema catal: Ens va semblar molt curis que en una de les teves pellcules que ms ens agrada, concretament La Comunidad, justament lheroi era un dels dolents ms celebrats de la histria del cinema: Darth Vader. Alg tha cridat latenci al respecte?

ALEX DE LA IGLESIA: Per sort no, perqu per b que ho vam intentar no vam aconseguir els drets dStar Wars i, la veritat, s que al principi pensava que en qualsevol moment apareixeria George Lucas a casa meva i mescarments per per sort no va succeir; potser perqu ho va veure i li va fer grcia o potser perqu senzillament no ho ha vist; de fet, crec que aquesta segona alternativa s ms creble. Jo s que soc un fan absolut de la saga, sobre tot de la primera trilogia perqu la segona em sembla una aberraci, i de la primera magraden la primera i segona pellcula, la tercera tampoc magrada. Per b, el cas s que adoro a Darth Vader, s un personatge molt important a la meva vida i sempre estic fent bromes sobre el personatge i em va fer molta grcia que a La Comunidad hi hagus un individu que es refugis sota luniforme de Darth Vader per evitar sser estomacat per la seva mare.
cinema catal: El fet de venir a Sitges i no tenir que passar per la pressi que suposa presentar pellcula i a ms rebre un homenatge, ha de ser tot un luxe per un director, no?

ALEX DE LA IGLESIA: s una delcia absoluta. Perqu fixeu-vos que suposo que ens deu passar com els actors porno, s a dir, el terrible que ha de ser gaudir molt duna cosa i desprs transformar-la en una dedicaci professional constant i fatigosa; tens que fer un esfor molt gran en un rodatge per no perdre la teva prpia credibilitat, perqu clar thi ests jugant la pell, ests invertint una quantitat de diners fora important i tens un temps lmit per rodar. Hi ha una pressi constant que sovint et fa enyorar els temps en els que t gaudies amb el cinema.
cinema catal: Com espectador, quina s la pellcula que ms de gust de veure de les programades pel Festival?

ALEX DE LA IGLESIA: Continuo sent molt mitmen i fan absolut del gnere, amb la qual cosa espero amb candaletes la pellcula de David Cronenberg: A History of Violence. Em torna boig el cinema daquest director i em moro de ganes de veure aquesta pellcula.
cinema catal: Saps que haurs desperar al darrer dia del Festival? (s la pellcula que clausura el certamen)

ALEX DE LA IGLESIA: Si ho s, aquesta s la putada.
cinema catal: Doncs, Alex de la Iglesia, enhorabona per aquest homenatge i que gaudeixis molt del Festival.

ALEX DE LA IGLESIA: Moltes grcies a vosaltres i al Festival perqu per mi estar aqu s un honor.Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small