cinema catal� . caT
Entrevistes
Entrevistat: PILAR LPEZ DE AYALA
Titular: PILAR LPEZ DE AYALA: El cinema que tan sols incita la ment s un cinema elitista i per a minories.
Notícia: Per conixer millor que es cou a linterior del jurat dun festival de cinema, Cinema Catal.Net ha entrevistat Pilar Lpez de Ayala, membre del jurat oficial del Festival de Cinema de Sant Sebasti. Lactriu (qui no es va deixar fotografiar), ens va descobrir el funcionament de la seva tasca i les seves preferncies a lhora de valorar una pellcula.
Redactor: Gerard A. Cassad i Marta Bueno Molinero
Data: Dijous 2009-09-24
Context: 57a edici del Festival de Cinema de Sant Sebasti
cinema catal: Bona tarda Pilar i grcies davanat per accedir a aquesta entrevista. Quan i com reps la proposta de formar part del jurat daquesta edici de la Zinemaldia 2009?

PILAR LPEZ DE AYALA: Vaig rebre la notcia tot just quan acabava el rodatge de la pellcula Medianeras dirigida pel debutant Gustavo Taretto i em vaig posar molt contenta per a la vegada vaig pensar: caram quina responsabilitat, qu difcil, sabr fer-ho?. Per la veritat s que estic molt a gust, sha creat molt bon ambient de grup. Mhe relaxat al veure que hi ha molt bona comunicaci entre els diferents membres del jurat . Sescolten totes les opinions i podem dir que ens entenem molt b.
cinema catal: Quina s la teva percepci sobre el nivell de les pellcules daquesta edici del festival?

PILAR LPEZ DE AYALA: El nivell em sembla fora alt, el que fa encara ms difcil la nostra tasca. Crec que es una sensaci general entre els diferents membres del jurat, sobretot si tenim en compte que a ning lagrada que el jutgin i encara s ms complex fer-ho amb el treball dels altres. La nostra feina suposa una gran responsabilitat, per forma part daquesta naturalesa de negoci que t el cinema, que a la vegada s la que ens permet arribar als espectadors.
cinema catal: Creus que sha de tenir en compte la nacionalitat de les pellcules a lhora de valorar-les en un festival?

PILAR LPEZ DE AYALA: No crec que sigui un aspecte que shagi de valorar en absolut. De la mateixa manera que crec que tampoc sha de tenir en compte el pressupost invertit en elles. El meu criteri s fiar-me de les pellcules que memocionen; hi ha obres que arriben i daltres que no. El ms important s el que et transmet una pellcula.
cinema catal: Els membres del jurat visioneu les pellcules al costat del pblic. Les reaccions dels espectadors al final duna projecci us poden arribar a influir en la vostra percepci sobre el film?

PILAR LPEZ DE AYALA: De la mateixa manera que no he llegit cap crtica sobre les pellcules, doncs crec que no shan de tenir en compte, tampoc em deixo influenciar per les reaccions del pblic. Ens han escollit per realitzar una tasca, el resultat de la qual pot tenir a veure o no amb lopini de la crtica o del pblic. Hem de donar el nostre parer i prendre decisions democrticament.
cinema catal: I creus que discutireu molt?

PILAR LPEZ DE AYALA: No, no ho crec. Hi ha molt bon ambient i molt bona comunicaci entre tots nosaltres. La opini dun ajuda a reflexionar als dems. La veritat s que tenia una mica de por al principi, doncs no sabia qu manava a trobar. La nostra s una tasca molt rigorosa i tots som conscients de la responsabilitat que comporta.
cinema catal: Estem acostumats a que als festivals hi hagi una gran mancana de comdies. Creus que s tan difcil fer una bona pellcula i a la vegada fer riure?

PILAR LPEZ DE AYALA: S. Em sembla molt difcil fer bones comdies, que alhora continguin bones histries i no parlin de banalitats.
cinema catal: Impressiona formar part dun jurat on est el director de Shakespeare in love (John Madden) o el de La clase (Laurent Cantet)?

PILAR LPEZ DE AYALA: Realment a vegades ho reflexiones i et sorprens destar parlant de cinema amb persones com ells. Per ens veiem tan sovint i passem tanta estona junts que al final els acabes agafant confiana i carinyo.
cinema catal: Creus que la Contxa de Plata a la Millor Actriu ser el premi que ms et costar decidir?

PILAR LPEZ DE AYALA: S, per que a ms aquest any hi ha moltes actrius i moltes histries sobre dones. Me nalegro molt que aix sigui aix, per que habitualment abunden ms les pellcules sobre homes. A la vegada s cert que aix dificultar ms la meva decisi.
cinema catal: Creus que la polmica que pugui suscitar la temtica duna pellcula est renyida amb la possibilitat de que guanyi algun premi?

PILAR LPEZ DE AYALA: Jo crec que el criteri a lhora de valorar una pellcula te ms a veure amb com aquesta arriba als sentits, i no tant amb el seu contingut intellectual. Mestic deixant portar per les pellcules, per les que aquestes em fan sentir. Crec que el cinema ha darribar a un altre lloc abans que al cap. Si tan sols arriba a la ment crec que es tracta dun cinema elitista, per a minories.
cinema catal: I ja per acabar, com valores la situaci actual del cinema espanyol?

PILAR LPEZ DE AYALA: Crec que lactual Ministra de Cultura est fent una molt bona tasca des de que va assumir el crrec. Acaba darribar i ja ha pres decisions que em semblen molt encertades.
cinema catal: Entre aquestes mesures est la de fomentar les ajudes al cinema realitzat per dones...

PILAR LPEZ DE AYALA: I em sembla molt b. s una minoria espectacular el nombre de dones que es dediquen al cinema a Espanya en relaci al nombre dhomes, i no crec que aix sigui per que hi hagi menys dones que shi vulguin dedicar.
cinema catal: Doncs aix s tot. Moltes grcies pel teu temps.

PILAR LPEZ DE AYALA: Grcies a vosaltres.Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small