cinema catal� . caT
Entrevistes
Entrevistat: LOLA DUEAS
Titular: LA DISCAPACITAT EMOCIONAL
Notícia: Lactriu Lola Dueas, guanyadora del Goya lany 2005 per Mar Adentro estrena a Sant Sebasti el seu darrer treball: Yo, tambin, pellcula dirigida pels debutants lvaro Pastor i Antonio Naharro. Aprofitant la seva estada a Donosti, Cinema Catal.Net va poder xerrar una estona amb lactriu, qui ens va explicar la seva experincia durant el rodatge de film i com va afrontar la caracteritzaci del seu personatge.
Redactor: Gerard A. Cassad i Marta Bueno Molinero (foto Marta Bueno Molinero)
Data: Dimecres 2009-09-23
Context: 57a edici del Festival de Cinema de Sant Sebasti
cinema catal: Bona tarda Lola i moltes grcies per la teva atenci. Com has viscut lexperincia de rodar amb un repartiment compost per persones amb Sndrome de Down?

LOLA DUEAS: Per mi ha estat una experincia increble i encara ara ho est sent. Va ser diferent des del principi, una vivncia molt especial. No tan sols per en Pablo (Pineda) sin tamb per la presencia dels no-actors amb Sndrome de Down. Ara jo tamb sc una mica Down.Crec que mai podr agrair que mhagi passat aix.
cinema catal: Creus que aquesta pellcula ajudar a la integraci social de les persones amb discapacitats intellectual?

LOLA DUEAS: No s el que passar. No obstant, magrada el que diu en Pablo (Pineda, lactor protagonista), qui pensa que aquesta pellcula com a mnim canviar la mirada de la gent cap a les persones amb Sndrome de Down.
cinema catal: Aquest ha estat el paper ms difcil dinterpretar?

LOLA DUEAS: Ni molt menys, jo mho he passat pipa. La construcci del personatge ha estat laboriosa per molt gratificant.
cinema catal: Pots arribar a creuret el sentiment que experimenta el teu personatge cap a en Daniel (el protagonista de la pellcula, discapacitat intellectual)?

LOLA DUEAS: Mel vaig haver de creure per poder-lo interpretar.
cinema catal: El veus factible en la vida real o aix s tan sols cinema?

LOLA DUEAS: Home a veure, es cinema. Per a mi aquesta pellcula es una poesia. El cinema s ficci i aquesta pellcula no s un documental, en canvi la histria que explica s com a mnim creble. No s si les situacions que es plantegen sn extrapolables a la vida real, per sense cap dubte sn crebles i a ms lespectador les desitja. I penseu en la difcil tasca dels director en arriscar-se a rodar un film daquesta temtica. Sn uns valents.
cinema catal: No trobes que ser difcil que les espectadores sidentifiquin amb el teu personatge? Nosaltres creiem que els seus sentiments xoquen amb la moralitat de la societat...

LOLA DUEAS: Pot ser, en canvi la diferencia es que la gran majoria de dones no han viscut la pertorbada vida emocional de Laura (el seu personatge) ni la seva infncia. Laura es una noia discapacitada igual que ell, potser ms que ell (Daniel). s un altre tipus de dona, amb un cor destrossat i una altra manera de pensar, que sent que de cop i volta, alg lestima. Mai lestimat ning i ara en Daniel lestima i ella lestima a ell: s amor.
cinema catal: Penses que aquest ha sigut el teu paper ms sexual? Tha incomodat alguna de les escenes que has hagut de rodar?

LOLA DUEAS: S, sens dubte ha estat el meu paper ms sexual, i no, no mha incomodat en especial cap de les escenes. B, potser alguna de les escenes ertiques del film no son de les ms agradables que he rodat en la meva carrera, per s la meva feina, i tampoc ha estat cap trngol.
cinema catal: El passat de Laura est escrit, veritat? Tot i que lespectador no larribi a conixer...

LOLA DUEAS: Jo conec perfectament el passat de Laura.
cinema catal: El tag-line de la pellcula es pregunta: Per qu vols ser una persona normal? que es una de les frases del film. Tu creus que es pot ser feli en aquesta societat sense ser normal?

LOLA DUEAS: Qu i qui s normal? Al principi de la pellcula el personatge aparentment normal s Laura, per desprs descobrim que no s aix, que Laura s molt ms discapacitada que en Daniel.
cinema catal: Canviant de tema, hi ha algun director amb qui tagradaria treballar o repetir?

LOLA DUEAS: S, nhi ha uns quants. Per exemple, ara que tinc ben a prop a Julio Mdem (productor de Yo, tambin) he de confessar que s un director que mencanta. Personalment, em va agradar molt Catica Ana, malgrat la crtica. Crec que un director t dret a fer el cinema que li doni la gana, estic farta de la gent que pensa que els films han de ser meravellosos i del gust de tothom.
cinema catal: Es pot dir que has deixat la televisi pel cinema?

LOLA DUEAS: Fa molts anys que no faig televisi, per no la vaig deixar per fer cinema. La vida mha portat pellcules, per jo no he deixat res a canvi de res. Si sorgissin projectes interessants estaria disposada a fer televisi i tamb teatre.
cinema catal: I ja per acabar, quins projectes tens en cartera ara mateix?

LOLA DUEAS: En breu rodar la meva primera pellcula francesa dirigida per la debutant Alice Delaporte. Estic molt feli perqu s quelcom que he buscat durant molt de temps.
cinema catal: Doncs aix s tot. Moltes grcies pel teu temps.

LOLA DUEAS: Grcies a vosaltres.Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small