Dt. Set 27th, 2022

Pel·lícules catalanes o de director català

A TRAVÉS DEL CARMEL

Cinema Català . NET
Director: Claudio Zulian
Producció: Acteon SCCL, en coproducció amb Televisió de Catalunya i Carmel Amunt, amb el suport de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC).
Any: 2006
Durada: 90'
Guió: Claudio Zulian
Fotografia: Quique López
Muntatge: Laura P. Sola


Sinopsi: Un dia en la vida del Carmel. La càmera recorre aquest barri barceloní durant noranta minuts rodats sense interrupció, de 4 a 6 de la tarda, on els veïns ens obren les seves cases, els seus tallers, les seves ocupacions quotidianes i ens expliquen la seva història en un dia qualsevol, on s'albira l'origen i el futur de la ciutat.


Consideracions: El llargmetratge documental A través del Carmel ofereix un relat èpic on el temps de la pantalla i el de la vida coincideixen en un sol pla-seqüència i mostra les mirades, les converses i les preocupacions quotidianes.
Com a documental en la filmografia de l'italià, que resideix a Barcelona, Claudio Zulian (1960), complementa treballs paral·lels com Mirades estranyes, 2002; Visions del Carmel, 2004; Després de la violència, 2008, que han abordat el mateix paisatge urbà.
En paraules del director Claudio Zulian, A través del Carmel es gesta a partir de la meva relació amb la fundació ADSIS (Carmel Amunt). Paral·lelament a la meva recerca artística com a cineasta, sempre m'ha preocupat que les persones excloses de les imatges poguessin accedir a elles. Però, cal dir que aquesta recuperació del dret a tenir veu implica un compromís molt fort de responsabilitat o autoria compartides per part del veïnat. Per mi és la millor forma d'acostar-se al realisme del barri i als seus protagonistes. Per la part de les associacions del Carmel era important per a ells que alguns dels treballs que realitzen tinguin una projecció social, una missió educativa. D'aquest desig comú va sorgir el documental, una experiència cultural d'acostament a les dinàmiques més concretes del treball social a la ciutat.
[...] En aquest treball la importància de la càmera és bàsica per la seva presència en la narració. Una projecció cinematogràfica pot treure el màxim profit al comportament flotant de la mirada a través del barri.
Claudio Zulian és un artista multidisciplinari: director de cinema i teatre, escriptor i músic. Una part important de la seva obra es caracteritza per un interès envers temes socials i polítics, que compagina amb recerques formals específiques en els diferents mitjans.
A través del Carmel es va poder veure a festivals de Taiwan (2008), Croàcia (2008), Leipzig (2007), Xina (2007), Roma (2007), a l'Urban TV (Casa encendida de Madrid 2008) i en la secció Catalan Focus del Festival de Sitges 2006.