Dt. Set 27th, 2022

Pel·lícules catalanes o de director català

A LA SOLEDAT

Cinema Català . NET
Director: José María Nunes
Producció: Valentí Films i Versus Films
Any: 2007
Durada: 87
Guió: José María Nunes
Fotografia: Raül Busquets
Música: Christiaan de Jong, Albert Bosch, Jorge i Daniel Nunes (Brioles) i Eugeni Bigas
Muntatge: José María Nunes
Intèrprets:(per ordre d'entrada en escena), José María Blanco, Christiaan de Jong, Roser Quera, Eugeni Bigas, Marc Clos, Lluís González, Toni Pujol, Roger Estrach, Juan Navarro, Ana Pardo, Oriol Urrutia, Kepa Atxa, Enric Urrutia, Ricard Salvat, Andrea Pajares, Nausicaa Bonnín, Herman Bonnin, Teresa Cunillé, Ivan Morales, Emili Auguet, Empar Rosselló, Marina Teixidor, Enrique Irazoki, Joan Vall, Santiago Lapeira, Cristina Valentí, Ramon Serrano, Mercè Estela, José Antonio Teruel, Josep Maria Torres, Joan Massotkleiner, Rosa Torres, Ramon Vilardell, Sergi Quiñones, Elena Cruz, Rafael Tamarit, Ginebra Vall, Joaquin Pardos, José Enrique Martínez, Oriol Serrano, Joan Massotkleiner (veu), Alba Ferrara (veu).

Sinopsi: José María Nunes proposa assolir l'edat del sol, connectar amb el punt més remot de la intel·ligència. La soledat és l'estat natural per enllaçar amb ella. Les estàtues del carrer, els personatges del teatre i la resta dels protagonistes manifesten la seva meravellosa experiència de soledat, l'edat del sol.

Consideracions: Nunes (Faro, 1930) és l'intrèpid cineasta portuguès establert a Barcelona, que com ens té acostumats, juga amb les paraules i interpreta soledat com l'edat del sol. Amb una llarga llista de pel·lícules dirigides després de Noche de vino tinto, Nunes es retroba amb el protagonista d'aquell film: Enrique Irazoqui, protagonista de L'envageli segons Sant Mateu de Passolini i que mai s'ha dedicat a la interpretació. A A la soledat, Irazoki assumeix el seu propi rol de la vida real, el de jugador d'escacs, i en la seva escena reflexiona sobre la intel·ligència i sobre com pot manifestar-se sobre una taula d'escacs.