Dt. Set 27th, 2022

Pel·lícules catalanes o de director català

AMANTES

Cinema Català . NET
Director: Vicente Aranda
Producció: Pedro Costa P.C. i TVE (Televisión Española)
Any: 1990
Durada: 122'
Guió: Álvaro del Amo, Carlos Pérez Merinero i Vicente Aranda
Fotografia: José Luis Alcaine
Música: José Nieto
Direcció artística: Josep Rosell
Muntatge: Teresa Font
Intèrprets: Jorge Sanz (Paco), Maribel Verdú (Trini), Victoria Abril (Luisa), Enrique Cerro (Comandant), Mabel Escaño (muller del Comandant), Alicia Agut (Mare de la Trini), José Cerro (Minuta), Gabriel Latorre (Gordo), Saturnino García (home de poble).

Sinopsi: Madrid, anys quaranta. En Paco és un noi que tot just acaba de finalitzar el servei militar i pensa que a la capital espanyola tindrà més oportunitats de triomfar que no pas al seu poble natal de la província de Segòvia. Tanmateix, la seva xicota, Trini, és la criada del comandant per a qui ell havia exercit com a militar. Així, en Paco decideix establir-se a Madrid i inicia la recerca d’una habitació per llogar que el porta fins a la Luisa, una jove i sensual vídua que li ofereix una habitació, convertint-se en l’únic inquilí del seu pis. Ben aviat, neix una mútua atracció entre la Luisa i en Paco que desemboca en una tòrrida relació sexual cada vegada més obsessiva; fet que provoca el distanciament dels sentiments d’en Paco envers la Trini.

Consideracions: Aquest film fou guardonat amb els següents reconeixements: ACACE 1991 a la millor pel·lícula; Premi a la millor actriu (Victoria Abril) al Festival de Cinema Internacional de Berlín 1991; Premi a la millor actriu (Victoria Abril) al Festival de Cinema de Cattolica 1991; Premi al millor director al Festival de Cinema de Chicago 1991; Premi de la revista Fotogramas a la millor pel·lícula espanyola de 1991; Premi Reseña 1991 a la millor pel·lícula; Premi Ondas de la Cadena Ser 1991 a la millor pel·lícula i a la millor actriu (Maribel Verdú); Premi a la millor actriu (Victoria Abril) al Festival de Cinema de Durban 1992; Premi a la millor pel·lícula al Festival de Cinema d’Aubagne.