Dg. Des 4th, 2022

Pel·lícules internacionals

ATRACCIÓN FATAL

Fatal Attraction
Director: Adrian Lyne
Productora: Paramount Pictures
País: EUA
Any: 1987
Durada: 123'
Guió: James Dearden
Fotografia: Howard Atherton
Música: Maurice Jarre
Director artístic: Jack Blackman
Vestuari: Ellen Mirojnick
Muntatge: Peter E. Berger i Michael Kahn
Intèrprets: Michael Douglas (Dan Gallagher), Glenn Close (Alex Forrest), Anne Archer (Beth Gallagher), Ellen Hamilton Latzen (Ellen Gallagher), Stuart Pankin (Jimmy), Ellen Foley (Hildy), Fred Gwynne (Arthur), Meg Mundy (Joan Rogerson), Lois Smith (Martha) i Mike Nussbaum (Bob Drimmer).

Sinopsi: Dan Gallagher és un advocat d’èxit, casat amb Beth – una dona afectuosa i comprensiva – i tenen una filla, la petita Ellen. Però el que sembla una família feliç, sense més maldecaps, desapareix el dia que Dan coneix a Alex Forrest, una dona seductora amb qui estableix un apassionat idil·li. Ell és conscient que es tracta d’una simple aventura sense més i la seva intenció és oblidar-ho amb rapidesa, perquè no vol perjudicar el seu matrimoni amb la dona a qui estima. Però Alex no està disposada a patir aquest abandonament i davant del seu propòsit, intenta suïcidar-se; Dan aconsegueix aturar-la, fent-la reflexionar i quedant com amics. Quan tot sembla solucionat, Alex es torna una dona embogida, capaç de tot si Dan no torna amb ella. Davant d’aquesta situació, ell es veu obligat a explicar tot el succeït a Beth, provocant la seva repudia. Mentrestant, el perill s’apodera dels Gallagher, ja que l’obsessió d’Alex la porta, fins i tot, a segrestar a la petita Ellen.

Consideracions: Film que va suposar un fort impacte a les taquilles d’arreu del món, convertint-se en un dels grans èxits comercials de l’any. No obstant, la crítica no va ser gens benvolent amb ella, que la va atacar de tramposa i manipuladora; també és cert però que va ser finalista a sis Óscar de l’Acadèmia per bé que no en va guanyar cap.
Prenent com a punt de partida els perills de la infidelitat, Adrian Lyne sembla inspirar-se en la òpera prima de Clint Eastwood, Play Misty for Me (Escalofrío en la noche) de l’any 1971, a on el propi Eastwood interpretava a un locutor de ràdio assetjat per una dona obsessionada amb ell. Atracción Fatal modernitza el concepte alertant dels perills d’una relació extra matrimonial portant-ho als límits. Segons es diu, després de l’estrena de la pel·lícula als Estats Units, es va notar un important descens de casos d’infidelitat. La pel·lícula es recolza fonamentalment amb la interpretació del triangle protagonista: una aterradora i convincent Glenn Close, un Michael Douglas acurat – en el mateix any que rebia l’Óscar pel seu treball a Wall Street – i especialment, el brillant treball d’Anne Archer com a soferta i banyuda dona del protagonista. Les referències a Las Diabólicas, en una de les escenes més recordades, creen l’impacte de l’espectador en el seu tram final.