Dg. Des 4th, 2022

Pel·lícules internacionals

APUNTES DE FRANK GEHRY

Sketches of Frank Gehry
Director: Sydney Pollack
Productora: American Masters, LM Media, Mirage Enterprises, Public Broadcasting Service (PBS), SP Architecture i WNET Thirteen
País: EUA i Alemanya
Any: 2005
Durada: 83'
Fotografia: Marcus Birsel, Ultan Guilfoyle, Sydney Pollack, Claudio Rocha i George Tiffin
Música: Claes Nystrom i Jonas Sorman
Muntatge: Karen Schmeer

Sinopsi: A Frank Gehry li agrada fer esbossos; així comença el seu treball d'arquitecte. Aquesta inclinació pels esbossos ha guiat a Sydney Pollack per escollir l'estil del documental. Prenent com punt de partida els esbossos originals que Gehry va realitzar per a cadascun dels seus grans projectes, el documental explora el procés que segueix l'arquitecte per a transformar aquest primer esbós abstracte en matèria tangible, una maqueta tridimensional construïda normalment amb cartró i zel, abans de convertir-lo en un edifici de titani i vidre, de formigó i acer, de fusta i pedra.

Consideracions: El cineasta Sydney Pollack ha realitzat el seu primer llargmetratge documental sobre el famós arquitecte Frank O. Gehry. Una profunda amistat uneix als dos homes des de fa temps. El rodatge de la pel·lícula va començar en 2000 i es va allargar durant cinc anys.
Per a captar l'aspecte esbossat del documental, Sydney Pollack ha rodat en dos suports, pel·lícula i mini DV (vídeo digital). Gràcies a aquest acostament discret i a les nombroses hores que va passar a casa de Gehry, en el seu estudi d'arquitectura i en els edificis, el director ha pogut plasmar l'essència del singular treball arquitectònic i la personalitat tímida i misteriosa de Frank Gehry. Com contrapartida a l'aspecte deliberadament informal, esbossat, del rodatge en vídeo, Sydney Pollack ha posat molta cura a l'hora de captar per al cinema la grandesa de les obres de Frank Gehry, des del primer edifici que va dissenyar, un paller a Califòrnia, fins a les construccions que es troben entre les més impressionants de l'era moderna, com el Museu Guggenheim de Bilbao i la Sala de Concerts Walt Disney de Los Angeles. El diàleg entre Sydney Pollack i Frank Gehry és íntim, tal com s'espera de tan llarga amistat, i ens acompanya com a suite melodiosa per tota la pel·lícula.
El nucli del documental es basa en el caràcter discret i informal de les converses entre els dos homes i amb altres participants. La pel·lícula no tracta d'una teoria arquitectònica en vies de desaparició. Al contrari, el realitzador té el do de despullar la teoria arquitectònica, obrint noves perspectives sobre la vida d'aquest arquitecte extraordinari i del seu procés creatiu.