Dt. Mai 17th, 2022

Pel·lícules internacionals

ALATRISTE

Alatriste
Director: Agustín Díaz Yanes
Productora: Estudios Piccaso i Origen Producciones Cinematográficas, S.A.
País: Espanya, França i EUA
Any: 2006
Durada: 125'
Guió: Agustín Díaz Yanes, segons la novel·la d'Arturo Pérez-Reverte
Fotografia: Paco Femenia
Director artístic: Benjamín Fernández
Vestuari: Francesca Sartori
Muntatge: José Salcedo
Intèrprets: Viggo Mortensen (Capità Diego Alatriste), Elena Anaya (Angélica de Alquézar), Javier Cámara (Comte Duque de Olivares), Antonio Dechent (Company d'Alatriste), Juan Echanove (Francisco de Quevedo), Eduard Fernández (Sebastián Copons), Francesc Garrido (Saldaña), Ariadna Gil (María de Castro), Enrico Lo Verso (Gualterio Malatesta), Javier Mejía (Príncep de Gal·les), Eduardo Noriega (Comte de Guadalmedina), Unax Ugalde (Íñigo de Balboa), Quim Vila (Marquès de Buckingham).

Sinopsi: A l'Espanya Imperial del segle XVII, Diego Alatriste, valerós soldat al servei de la seva majestat, combat en una guerra per les fredes terres de Flandes. En una emboscada dels holandesos, Balboa, amic i company d’armes, cau ferit de mort. Alatriste escolta dels llavis del seu amic una última petició i promet complir-la: cuidarà del seu fill Iñigo i l’allunyarà de l’ofici de soldat. Al seu retorn a Madrid, Alatriste es troba amb un imperi moribund. La mateixa Espanya en la qual Quevedo i Góngora escriuen els seus versos, Velázquez pinta els seus quadres, i Lope de Vega estrena les seves comèdies, s’enfonsa davant la impassibilitat del seu Rei. La cort de Felipe IV, dominada per les intrigues i la corrupció, és controlada pel comte Duc d'Olivares, amb el suport de la Santa Inquisició. El propi Alatriste, que malviu venent la seva espasa, es veurà implicat en una d’aquestes intrigues quan és contractat al costat d’un altre mercenari, l'italià Gualterio Malatesta, per a donar mort a dos misteriosos personatges que viatgen d’incògnit a Madrid. El destí d’Alatriste quedarà marcat quan decideix perdonar la vida als dos estrangers i enfrontar-se a Malatesta, que pretenia acabar el treball. Aquesta nit es guanyarà un enemic per a tota la vida. Quan Alatriste descobreix a qui ha salvat la vida, entén que haurà d’enfrontar-se a forces massa poderoses per a combatre-les amb l’espasa. Però no estarà sol, la bellíssima Maria de Castro, els seus inseparables companys en el camp de batalla i sobretot Iñigo, ara gairebé un fill per a ell, seran el suport incondicional del Capità.

Consideracions:Alatriste és un producte tan digne com fallit: la incomprensible i anticomercial decisió de concentrar les cinc novel•les de Pérez Reverte en un sol film provoca sensació de desorientació en l’espectador durant tot el metratge. Les situacions i els personatges se succeeixen a la pantalla sense una veritable cohesió i inclús les batalles es viuen com un element gratuït, malgrat la seva bona resolució tècnica. L’ambientació del Segle d’Or espanyol és molt acurada i els actors estan més que correctes en els seus papers, però són tan breus les seves aparicions que tenen poques possibilitats de lluir-se. Mortensen compleix com a heroi castellà desencantat, encara que el seu voluntariós accent té alguna cosa d’inversemblant.