Dt. Mai 17th, 2022

Pel·lícules internacionals

AIRBENDER: EL ÚLTIMO GUERRERO

The last Airbender
Director: M. Night Shyamalan
Productora: Paramount Pictures, Nickelodeon Movies i The Kennedy/Marshall Company
País: EUA
Any: 2010
Durada: 103'
Guió: Night Shyamalan, basat en la sèrie animada "Avatar: The last Airbender", creada per Michael Dante DiMartino i Bryan Konietzko
Fotografia: Andrew Lesnie
Música: James Newton Howard
Vestuari: Judianna Makovsky
Muntatge: Conrad Buff
Intèrprets: Noah Ringer (Aang), Nicola Peltz (Katara), Jackson Rathbone (Sokka), Dev Patel (Zuko), Seychelle Gabriel (princesa Yue), Aasif Mandvi (comandant Zhao), Shaun Toub (Iroh), Cliff Curtis (Ozai), Katharine Houghton (Katara's Grandma).

Sinopsi: Aire, Aigua, Terra i Foc són quatre nacions enllaçades pel destí quan la del Foc declara una brutal guerra a les altres. Després d'un segle de lluita, no sembla haver esperança de que alguna cosa pugui canviar aquest entorn de destrucció. Entre el combat i la valentia, Aang descobreix que és l'únic amb el poder de manipular els quatre elements. Aang s'uneix a Katara i el seu germà Sokka per restablir l'equilibri en aquest món turmentat per la guerra.

Consideracions: A Alfred Hitchcock, el mag del suspens, sempre se l’ha buscat un successor. Cap altre realitzador ha estat a l’alçada de la genialitat del mestre britànic, però si té dos deixebles avantatjats: el gran Brian de Palma i aquest jove indi anomenat M. Night Shyamalan de nom real Manoj Nelliyattu Shyamalan.
Nascut un 6 d’agost de 1970 a Pondicherry (India), de molt petit els seus pares (de professió metges) es van traslladar a Philadelphia. Ciutat clau en la filmografia del jove realitzador perquè és on busca totes les seves localitzacions.
La creença per molts espectadors és que el primer film de Shyamalan és El sexto sentido, però no és així. La seva opera prima data de 1992 i es titula Praying with anger. S’encarregava de la direcció, del guió i era un dels actors protagonistes.
No seria fins 1999 amb El sexto sentido (The Sixth Sense) que no assoliria la fama internacional. Un guió excel·lent (sorpreses incloses) i unes interpretacions que quallaven la perfecció: Haley Joel Osment (candidat a l’estatueta com actor principal. Va ser la revelació) i l’actriu australiana Toni Collette (en el paper de la patidora mare de la criatura, va ser candidata a la millor actriu de repartiment), faria que naixeran altres films imitant la pel·lícula esmentada i revifés un subgènere de thrillers sobrenaturals i psicològics.
Al 2000 realitza El protegido (Unbreakable), la seva millor cinta. Un clar homenatge al món del còmic del que Shyamalan és un declarat fan. Les dues següents pel·lícules mantenen el suspens, crea magníficament el clímax de tensió però els seus seguidors reparteixen les seves valoracions. Señales (Signs/2002) i El bosque (The Village/2004), que ens va deixar una de les millors bandes sonores de 2004 - a càrrec de James Newton Howard- , consolida un director creatiu, imaginatiu i que utilitza el terror psicològic de manera magistral. La joven del agua (Lady in the Water) no deixarà indiferent a ningú, però tornarem a entrar en el món oníric de M. Night Shyamalan de la mà de Bryce Dallas Howard i un esplèndid actor com és Paul Giamatti (Entre copas/Sideways, d'Alexander Payne).
El seu penúltim film, El incidente (The Happening/2008), manté perfectament l'atmosfera de terror -l'escena protagonitzada per Mrs Jones (Betty Buckley) i la família protagonista en la seva caseta aïllada al camp és simplement memorable, amb el clímax adequat - però en línies generals pateix d'un guió fluix amb alguns diàlegs que ratllen el to gairebé infantil. M. Night Shyamalan necessita retrobar la seva inspiració o l'ajuda d'un coguionista.
James Newton Howard i Shyamalan formen un binomi perfecte, com John Williams-Steven Spielberg o Ennio Morricone-Sergio Leone. Newton Howard realça amb les seves composicions cadascuna de les escenes a les que pertany, i li dóna el vigor, el tempo i l'estímul sensorial oportú i necessari perquè l'espectador sigui absorbit per la història narrada.
L'elenc d'actors de Airbender destaca Dev Patel, el protagonista de la multioscaritzada Slumdog Millionaire de Danny Boyle (2008). Anteriorment el joveníssim intèrpret anglès va treballar en la sèrie Skins, molt popular a les illes i que reflecteix les actituds davant la vida i els seus problemes de les diferents ètnies de la joventut britànica. (Jaume Claver)