Dg. Des 4th, 2022

Pel·lícules internacionals

AQUÍ UN AMIGO

Buddy buddy
Director: Billy Wilder
Productora: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
País: Estats Units
Any: 1981
Durada: 96'
Guió: Billy Wilder i I. A. L. Diamond, a partir de l'obra i la història de Francis Veber
Fotografia: Harry Stradling Jr.
Música: Lalo Schifrin
Director artístic: Daniel A. Lomino
Vestuari: Agnes G. Henry
Muntatge: Art J. Nelson
Intèrprets: Jack Lemmon (Victor Glooney), Walter Matthau (Trabucco), Paula Prentiss (Celia Glooney), Klaus Kinski (Dr. Zuckerbrot) i Dana Elcar (capità Hubris)

Sinopsi: És la història d'un assassí professional i d'un aturat a qui la dona ha abandonat, que s'estan al mateix hotel, a habitacions seguides, un a la recerca de la seva dona i l'altre preparant el seu següent acte. El marit abandonat es creua constantment al camí del sicari, originant la paradoxa que aquest li ha de salvar la vida al trist marit, que es vol suicidar, ja que si això passés impediria l'assassinat.

Consideracions: L'última pel·lícula de Billy Wilder va suposar un fracàs comercial sense comparació. Això va precipitar el seu allunyament del cinema, ja que mai més cap productora li va confiar un bon pressupost.
Ens trobem davant una comèdia molt més lleugera del que Wilder ens tenia acostumats. Possiblement, un dels errors més clars de la pel·lícula fos atorgar els papers protagonistes a la parella Lemmon - Matthau, ja que es tractava de dos còmics absolutament compenetrats que en cap moment aoncsegueixen aportar el qe Wilder buscava. La pel·lícula queda massa passada, amb unes situacions que en aquella època estaven ja superades pel gran públic.