Dg. Des 4th, 2022

Pel·lícules doblades en català

CITY OF EMBER. A LA RECERCA DE LA LLUM

City of Ember


Cinema Català . NET

Director: Gil Kenan
Productora: Playtone i Walden Media
País: EUA
Any: 2008
Durada: 95'
Guió: Caroline Thompson, segons el llibre de Jeanne Duprau
Fotografia: Xavier Pérez Grobet
Música: Andrew Lockington
Vestuari: Ruth Myers
Muntatge: Zach Staenberg
Intèrprets: Soairse Ronan (Lina Mayfleet), Harry Treadaway (Doon Harrow), Tim Robbins (Lorris Harrow), Bill Murray (Alcalde Cole), Martin Landau (Sul), Toby Jones (Barton Snode), Mackenzie Crook (Looper), Marianne Jean-Baptiste (Clary).

Sinopsi: La ciutat d'Ember es va construir sota la terra per protegir a la humanitat. Els seus habitants viuen tranquil·lament, estan perfectament abastits i tenen llum artificial dels fanals. Quan l'electricitat comença a flaquejar i els aliments ja no són tan fàcils d'aconseguir, salta l'alarma. Com poden solucionar-ho? És més, existeix alguna sortida d'Ember? Lina, una nena de tretze anys, tractarà de descobrir, al costat del seu amic Doon, la clau per a solucionar la greu situació, el que els durà a córrer grans aventures i descobrir els misteris que s'amaguen més enllà de la ciutat.

Consideracions: Segona pel·lícula de Gil Kenan, director de Monster House (2006).

Crítica: (Al servei de l'electricitat). El realitzador anglès Gil Kenan, autor de la imaginativa i estimulant cinta d'animació Monster House (2006), es serveix de la reeixida novel·la homònima de Jeanne DuPrau per portar a terme el seu segon assalt a la direcció. Còmodament secundat per l'adaptació de la prestigiosa guionista Caroline Thompson (Pesadilla antes de Navidad, Eduardo Manostijeras), Kenan mostra una notòria habilitat per a orquestrar una ressolotiva pel·lícula d'aventures farcida d'una estimulant nostàlgia que ens trasllada a l'enyorat cinema d'aventures dels vuitanta. Ember és el nom d'una ciutat subterrània condicionada als capritxos de l'electricitat, els seus habitants viuen amb moderada tranquil·litat i sota el mandat d'un alcalde la falsa imatge del qual amaga una personalitat despietadament egoista. Quan Ember es troba immersa en una perillosa escassesa d'aliments, una espavilada nena de tretze anys iniciarà el camí cap a l'esperança. Amb un irresistible toc fantàstic, City of Ember es mostra divertida, coherent i original, mentre aprofita el bon fer d'uns magnífics Soairse Ronan (Expiación, más allá de la pasión), Bill Murray (Lost in Translation) i l'oscaritzat i veterà Martin Landau (Ed Wood). (Albert Galera)