Dg. Des 4th, 2022

La nena santa

El xilè Sebastian Lelio estrena en cinemes “El prodigio/ The Wonder” després de competir per primera vegada a la secció oficial del Festival Internacional de Cine de Sant Sebastià i abans de la seva estrena a la plataforma Netflix, productora del film. El realitzador xilè de films com “Sagrada família” (2005), “Gloria” (2013) o la guanyadora de l’Oscar a la Millor Pel·lícula de parla no anglesa, “Una mujer fantástica” (2017), ha rodat “Prodigio” basant-se en la novel·la homònima d’Emma Donoghue.

“El prodigio/ The Wonder” de Sebastián Lelio. Lib Wright (Florence Pugh)

El film comença com una representació dins d’una representació, recalcant l’artifici. I ho fa en un hangar on trobem un plató del cinema on arrenca un film històric sobre els estralls de la famosa fam irlandesa del XIX. “El prodigio” és una història protagonitzada per l’actriu Florence Pugh en el paper d’una infermera anglesa, Lib Wright, a la Irlanda rural, les Midlands, contractada per vigilar el cas singular d’una nena, Anna O’Donnell (Kila Lord Cassidy), que fa mesos que no menja després de refusar ingerir aliments i que, estranyament, encara és viva.

La petita Anna esdevé una espècie de nena santa, un petit miracle. Una nena que diu alimentar-se de mannà del cel, enmig d’un país ple de supersticions i religiositat arrelada i secular. Lib esbrinarà a poc a poc, enmig de la incredulitat general, el misteri de tot plegat. Una observació que ens alerta sobre els perills de la fe i la intransigència religiosa. La seva actitud emfasitza el conflicte principal entre religió i ciència, entre tradició i modernitat. Però la seva presència també serveix per repensar el rol de la dona en una societat catòlica i reaccionària com la irlandesa. Ella és una infermera, escollida per un tribunal d’homes representatius dels poders del moment, les forces vives d’una societat patriarcal.

“El prodigio/ The Wonder” de Sebastián Lelio. Lib Wright (Florence Pugh), William Byrne (Tom Burke) i Anna O’Donnell (Kila Lord Cassidy).

Un film situat entre el terror i el conte, amb una ambientació molt cuidada, enlluernadora, a vegades, i amb una gran actuació de Florence Pugh. Però la fredor i el distanciament que desprèn l’enfocament de Sebastián Lelio fa que el resultat final no quedi a l’alçada de les expectatives dipositades. El repartiment es completa, entre altres, amb Tom Burke en el paper de William Byrne, periodista i confident de Lib en la seva missió esclaridora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *