Dg. Des 4th, 2022
“Sisu” de Jalmari Helander. Millor pel·lícula, entre altres guardons.

L’esplèndida, enginyosa i explosiva “Sisu” de Jalmari Helander s’ha convertit en la gran triomfadora del 55è Festival Internacional de Cinema de Sitges. El cineasta finlandès guanya per segona vegada el certamen català amb el Premi de la Millor Pel·lícula després que ho fes amb aquella broma gamberra sobre el Nadal a “Rare Exports”(2010). “Sisu” és una pel·lícula bèl·lica amb aires de western sobre un esquerp i solitari buscador d’or cabrejat amb els ocupants nazis. Descriu la venjança cega d’un personatge de llegenda a qui no li dóna la gana de morir-se. El seu protagonista, Jorma Tommila, ha aconseguit un segon guardó de prestigi pel film, el de millor interpretació masculina. També ha estat guardonada la seva banda sonora, a càrrec de Juri Seppä & Tuomas Wäinölä, i la seva fotografia, responsabilitat de Kjell Lagerroos.

“Pearl” de Ti West. Millor direcció, entre altres premis.

“Pearl” ha estat també una de les clares guanyadores de la vetllada,  reconeguda amb el Premi a Millor Direcció per Ti West i Millor Interpretació Femenina per Mia Goth. El director nord-americà de “La casa del diablo” (2009) ha rodat ara una preqüela ambientada a l’any 1918 que retorna a la història d’origen de la maleïda protagonista de “X” (2022), interpretada també per Mia Goth. El Premi Especial del Jurat ha estat pel film sud-coreà “Project Wolf Hunting” de Kim Hong-sun, una adrenalítica i imparable festa sanguinolenta i gore, ambientada en un vaixell de càrrega que transporta els criminals més despietats del país de Filipines a Busan, Corea del Sud. En el vaixell viatja també una arma humana de destrucció massiva, un vell projecte japonès dels temps de la 2 G. M., una màquina d’assassinar que no respecta ni criminals ni policies.

“Nightsiren” de Tereza Nvotová. Premi Méliès d’Argent a la millor pel·lícula de gènere fantàstic

S’ha atorgat també una Menció Especial a les actrius Natalia Germani  i Eva Mores per “Nightsiren”, film que ha rebut també una segona Menció Especial a Millor Direcció per la seva directora, l’eslovaca Tereza Nvotová. Mencions coronades amb el Premi Méliès d’Argent a la millor pel·lícula de gènere fantàstic, reconeixements que converteixen aquest film en un altre dels films vencedors de Sitges. Aquesta pel·lícula guanyadora del Lleopard d’Or al Festival de Locarno ens parla d’una bestialitat masculina en entorn rural desplegada contra feminitats associades a la bruixeria. Bones idees i bones intencions per un film que juga amb els codis del fantàstic i el terror per parlar de qüestions actuals.

“Irati” de Paul Urjiko. Premi del Públic.

La pel·lícula basca “Irati” de Paul Urkijo ha aconseguit el Premi del Públic i, també, el Premi Millors Efectes Especials, Visuals o de Maquillatge, ex aequo amb “Ego (Hatching)” – l’agosarat debut la cineasta finlandesa Hanna Bergholm, un macabre conte de terror d’iniciació d’una nena solitària en un entorn idíl·lic, perfeccionista i competitiu -. El director d’“Errementari”, Paul Urkijo, ha tornat a Sitges amb nota alta amb “Irati”, un film ambientat als voltant del segle IX i focalitzat en la tradició mitològica basca. Un film que indaga amb alta temperatura fantàstica la col·lisió de paganisme i bruixeria amb un cristianisme en expansió en l’època medieval.


“Ego (Hatching)” de Hanna Bergholm. Millors efectes especials ex aequo.

La realització d’Urkijo és potent i molt vistosa, exhibint un gust exquisit filmant boscos i rius, transmetent l’animisme de la naturalesa. I uns efectes especials de primera divisió, especialment les tempestes amb violentes calamarsades, però també el monstre polifèmic amagat en una cova profunda. D’altra banda, el cineasta francès Quentin Dupieux ha vist recompensada la seva participació doble en la competició sitgetana ja que ha rebut el Premi Ex-aequo al Millor Guió per les desinhibides bromes “Fumar provoca tos”i“Increíble pero cierto”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *