Dg. Jun 26th, 2022

Ens veiem a l’infern

Cartell de ‘The Batman’ de Matt Reeves

Finalment arriba a les sales del cinema el darrer i esperat ‘The Batman’ de Matt Reeves després d’haver-se cancel·lat la seva estrena prevista l’any passat. ‘The Batman’ ensenya les seves cartes en una primera seqüència en la qual l’alcalde de Gotham és assassinat per un boig davant del seu fill durant les celebracions del Halloween. El misteriós i sàdic assassí deixa una sèrie de pistes i criptogrames com en els relats de psicòpates més tronats i perillosos.

S’estableix així un format policíac de to marcadament pervers i pertorbador entre assassí en sèrie i policia que convoca expressament a l’heroi nocturn i justicier Batman (Robert Pattison). Aquest Batman, que actua d’aliat de la policia contra el crim a Gotham i s’implica en les investigacions, és interpel·lat repetidament també pel criminal amb missatges críptics personalitzats. Aquest enigmàtic i dement psycho killer, Edward Nashton/Riddler, amaga rere el seu rostre completament embenat, com si de la figura de l’home invisible es tractés, a l’actor Paul Dano.

‘The Batman’ de Matt Reeves. Batman (Robert Pattison)

En aquest joc del gat i el ratolí, pas a pas, emergeixen dades que posen de manifest el costat fosc de l’alcalde i les seves connexions amb els baixos fons i la criminalitat de la ciutat després que desaparegui la seva noia de companyia. Tenim clubs nocturns i clans mafiosos amb personatges tan sinistres i violents com Oswald ‘Oz’ Cobblepot, el Pingüí (Colin Farrell). En aquest laberint cada vegada més enrevessat, Batman acaba congeniant amb Selina Kyle (Zoë Kravitz), la futura Catwoman, aquí la companya de pis de la noia segrestada que també vol esclarir els fets.

Un film claustrofòbic i espès amb un heroi justicier atrapat al cor de les tenebres d’un Gotham esdevingut un cercle viciós de corrupció, monstres humans i podridura sense fi i sense remei. En aquest pervers i pertorbador duel, Batman/Bruce Wayne acaba engolit també en l’infern de vergonya que vol combatre amb revelacions sobre la seva pròpia família. Tenim una superproducció mancada d’espectacularitat, de grandiositat o d’escenes d’acció abracadabrant en favor d’un enfocament que privilegia la fisicitat extrema, amb plans tancats, espais closos i batusses a cops en la negre nit.

‘The Batman’ de Matt Reeves. Bruce Wayne (Robert Pattison)

Batman és un personatge que viu aclaparat pels esdeveniments, angoixat per tot plegat, superat pels esdeveniments, més aviat la figura d’un antiheroi. I ens trobem també un heroi pràcticament sense poders de superheroi, desproveït de gadgets i parafernàlia diversa, a qui sembla que han tallat les ales, també un ésser desmillorat i demacrat a la llum del dia per la seva dura feina noctàmbula. L’estètica d’una atmosfera plujosa, fosca, corcada, nihilista i crepuscular,  aplicada per Matt Reeves, ens evoca, sobretot, el format de thriller desencisat de ‘Seven’ (1995,David Fincher)

2 thoughts on “‘The Batman’ de Matt Reeves”
  1. Sense arribar al nivell del Batman de Christopher Nolan, està força bé. Potser manca una mica de Bruce Wayne, i potser massa turmentat. És tot foscor, amb una genial banda sonora. A destacar, i molt a Colin Farrell en el personatge del Pingüí i una impressionant Zoë Kravitz en el paper de Selina (Catwoman).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *