Dg. Jun 26th, 2022

Més cases encantades

Després de passar per grans festivals de cinema com el de Sant Sebastià o el de Sitges i, també, de demorar-se la seva estrena en diferents ocasions, finalment arriba als cinemes ‘La abuela’ de Paco Plaza – el creador de la saga ‘Rec’ al costat de Jaume Balagueró – amb un guió d’un dels cineastes espanyols més originals, Carlos Vermut. La trama ens presenta a Susana (Almudena Amor), una model que s’està obrint camí professional a París i que ha de retornar sobtadament a Madrid.

‘La abuela’ de Paco Plaza. Susana (Almudena Amor) i Pilar (Vera Valdez)

El motiu no és altre que el vessament cerebral que ha patit la seva àvia, Pilar (Vera Valdez), una dona gran que vivia sola, i de qui ara s’haurà de fer càrrec mentre no trobi a ningú per cuidar-la. Com a ‘Rec’, ens trobem enfront d’un nou espai domèstic convertit en àmbit del terror, paisatge de la por, aquí el pis madrileny vetust de Pilar. La pel·lícula del binomi conformat per Paco Plaza i Carlos Vermut plantegen una història de possessions terrorífiques en l’àmbit familiar, amb un evident gust retorçat, d’aires polanskians en ocasions.

‘La abuela’ de Paco Plaza. Susana (Almudena Amor) i Pilar (Vera Valdez)

Però més enllà de la bona factura d’aquest malson terrorífic, malauradament ‘La abuela’ es mou entre els llocs comuns del gènere – els cops d’efecte habituals i la típica banda sonora que subratlla tots ells moments – demostrant seriosos problemes per transcendir els seus clixés. Molt més interessant sembla el sentit al·legòric evident del relat a l’abordar qüestions com l’inexorable pas del temps, la devastadora senectut, així com també la urgència per recuperar la joventut perduda, reviure el desig i el plaer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *