Dg. Des 4th, 2022
‘Lamb’ de Valdimar Jóhannsson amb Noomi Rapace

La 54a edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges donava a conèixer el seu palmarès aquest dissabte dia 16  reconeixent com a millor pel·lícula la producció islandesa-polonesa-sueca ‘Lamb’ de l’islandès Valdimar Jóhannsson. ‘Lamb’, que ja va causar sensació en la secció paral·lela de Canes ‘Una Certa Mirada’, és una preciosa faula sobre una parella sense fills en una granja isolada a Islàndia que descobreixen la maternitat i la paternitat de forma inesperada mentre una amenaça inconcreta i el·líptica ronda la vall. Aquesta pel·lícula ha aconseguit també el premi Citizen Kane  de la crítica José Luis Guarner a la millor direcció revelació.     

El triomf de ‘Lamb’ a Sitges s’ha vist amplificat a més amb el premi a la millor interpretació femenina per la seva abnegada i soferta protagonista, Noomi Rapace, premi ex-aequo compartit amb l’actriu Susanne Jensen, una mare sacrificada fins a la follia en l’estranya educació del seu fill amb deficiències cognitives en una cabana enmig d’un paratge feréstec dels Alps a ‘Luzifer’ de l’austríac Peter Brunner. Aquest film paranoic i extrem va aconseguir també el premi a millor interpretació masculina per l’actor que interpreta aquest noi criat en estat semisalvatge i aïllat completament del món, Franz Rogowski.

‘Nitram’ de Justin Kurzel amb Caleb Landry Jones

L’australiana ‘Nitram’ de Justin Kurzel s’ha erigit també en una de les cintes amb més premis d’envergadura a l’obtenir el de millor direcció i, també, el de millor actor per Caleb Landry Jones, el Nitram del títol, un altre jove com el de ‘Luzifer’ amb greus trastorns de sociabilitat, i que acabarà arrossegat en la seva vida imprevisible cap a un punt de no retorn en un  final tan sec com colpidor al descobrir-nos davant d’uns fets tràgics que van sacsejar el país.

Premi especial del Jurat per ‘After Blue’ de Bertrand Mandico, film que ha obtingut també el reconeixement del premi de la Crítica José Luis Guarner a millor pel·lícula. Un premi de la crítica ex-aequo compartit amb  ‘Mad God’ de Phil Tippett, un film premiat a més en la categoria de millors efectes especials. A part de la pel·lícula guanyadora, el cinema nòrdic ha estat protagonista també del palmarès gràcies a la menció especial del Jurat a ‘The Innocents’ del noruec Eskil Vogt, un torbador i emocionant film sobre el món infantil amb quatre nens en una barriada d’una Oslo mig buida que aprenen a descobrir i aplicar els seus poders extraordinaris de diferents formes mentre es relacionen entre ells i amb els seus progenitors.

‘The Execution’ de Lado Kvataniya

Els dos furibund thrillers amb serial killer pel mig han vist recompensats els seus mèrits. D’una banda, el policíac tremendista rodat en blanc i negre en un entorn urbà degradat i asfixiant ‘Limbo’ del hongkonguès Soi Cheang ha guanyat el premi a la millor fotografia per Cheng Siu Keung. Mentre que l’atmosfèric i aclaparador policíac ‘The Execution’ del rus Lado Kvataniya ha obtingut una menció especial com a millor òpera prima. El premi al millor guió ha estat pel colpidor i emotiu film apocalíptic banyat en un humor socarró i que té lloc durant una amarga nit de Nadal, ‘Silent Night’ de la britànica Camille Griffin.

El Jurat ha atorgat una menció a la millor òpera prima a ‘The Blazing World’ de la nord-americana Carlson Young, actriu que fa aquí el seu debut en el llargmetratge i que es posa també en la pell de la protagonista que s’endinsa en un laberint fantàstic sota l’ombra de la germana bessona morta quan eren petites. La millor música ha estat per la banda sonora farcida de temes musicals a càrrec de Daniele Luppi a la pel·lícula inaugural ‘Mona Lisa and the Blood Moon’ de la directora Ana Lily Amirpour.        

‘Earwig’ de Lucile Hadzihalilovic

En el marc del Festival es premiava amb el Méliès a una carrera cinematogràfica a Lucile Hadzihalilovic, la directora francesa de ‘Earwig’, film esplèndid projectat en rang de sessió especial fora de concurs. Méliès d’Or a la millor pel·lícula ha estat concedit a ‘Censor’ de la directora Prano Bailey-Bond mentre s’atorgava una menció especial a ‘Feast/Gwledd’ del britànic Lee Haven Jones. D’altra banda, ressaltar que la pel·lícula espanyola amb producció catalana ‘Tres’ de Juanjo Giménez va resultar guanyadora del Méliès d’Argent a la millor pel·lícula fantàstica europea.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *