Dj. Set 29th, 2022
Julia Ducournau. Palma d’Or

El Jurat del 74è Festival Internacional de Cinema de Canes presidit pel realitzador afroamericà Spike Lee ha atorgat una Palma d’Or històrica a Julia Ducournau, directora de ‘Titane’, el transgressor film que va sacsejar la Secció Oficial. La cineasta francesa ha obtingut de mans de l’actriu Sharon Stone la primera Palma d’Or atorgada a una dona en solitari després de la Palma d’Or de 1993 obtinguda per Jane Campion per ‘El piano’, guardó compartit amb ‘Adiós a mi concubina’ de Chen Kaige. ‘Titane’ també és un triomf inaudit per un format de film adscrit per complert al gènere fantàstic a l’abordar el tema de la fusió mutant de carn i metall en el cos de la seva protagonista.

En un certamen carregat de bones pel·lícules a concurs, el Jurat de la Secció Oficial sembla que ha volgut repartir premis entre totes aquelles cintes més destacades per no deixar-ne cap al marge. En un palmarès molt ampli i diversificat, cal destacar el guardó obtingut a millor direcció per Leos Carax, el cineasta francès responsable de la pel·lícula musical inaugural del festival en format de tragèdia operística i protagonitzada per Adam Driver i Marion Cotillard, ‘Annette’.

Apichatpong Weerasethakul. Premi del Jurat Ex aequo

El Gran Premi del Festival ha estat atorgat ex-aequo  a l’iranià Asghar Farhadi pel seu film sobre l’ascens i caiguda en desgràcia d’un heroi forjat a través de les xarxes socials ‘A Hero’ i a el finlandès Juho Kuosmanen pel viatge alliberador d’una turista finlandesa a la Rússia àrtica fugint d’un desengany amorós moscovita a ‘Compartment No 6.’ El Premi al millor guió ha estat per Riysuke Hamaguchi i Oe Takamasa, guionistes de ‘Drive My Car’ del mateix Hamaguchi, adaptació d’una novel·la de Murakami, en què la vida, el pes dels morts i la ficció teatral de l’Oncle Vània’ de Txèjov s’acaben fusionant. Aquest film japonès, una de les pelis més llargues del festival, ha estat mereixedora també del premi de la crítica internacional FIPRESCI.

Renate Reinsve. Premi Millor Actriu

D’altra banda, el Premi del Jurat ha estat concedit ex aequo a ‘Ha’Berech’ de Nadav Lapid, una desconcertant i rabiosa diatriba contra l’estat d’Israel, i a ‘Memoria’ del tailandès Apichatpong Weerasethakul, una suggeridora cinta sobre la presència de l’invisible en el món visible. El Premi a Millor Actriu ha recaigut en Renate Reinsve, la meravellosa i atribolada protagonista de ‘Verdens Verste Menneske’ del danès Joachim Trier. Mentre que el Premi al Millor Actor ha estat per Caleb Landry Jones pel seu psicopàtic paper a ‘Nitram’ de l’australià Justin Kurzel.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *