Dg. Des 4th, 2022
”Titane’. Julia Ducournau, Vincent Lindon i Agathe Rousselle

Julia Ducournau que després de dirigir un film clau del cinema fantàstic modern, ‘Crudo’, guanyadora del premi Fipresci a la Setmana de la Crítica de Canes’2016, concursa ara en la secció estrella de Canes amb la pel·lícula franco-belga ‘Titane’ que no defrauda les expectatives creades i deixa una peça retorçada, fetitxista i malaltissa on la carn i el metall es conjuguen. D’altra banda, Asghar Farhadi, un habitual del certamen francès i director i guionista de dues pel·lícules guanyadores de l’Oscar a la Millor Pel·lícula de Parla no Anglesa, ’El viatjant’ i ’Nader i Simin, una separació’, repeteix de nou a concurs amb ‘A Hero’, un mil·limètric i precís guió per un relat sobre la veritat i la mentida i, sobretot, sobre la manipulació en l’era de les xarxes socials.

”Titane’ de Julia Ducournau

La carn metal·litzada

‘Titane’ de Julia Ducournau ensenya les seves cartes en els seus prolegòmens amb plans d’un món inconegut, l’entorn de sota un cotxe conformat per tubs, cilindres, ferros i, sobretot, l’oli que facilita els engranatges de la maquinària. Després la càmera salta a dins del cotxe amb una nena malcarada que no para de molestar al conductor fins que tenen un accident i, a causa de la trompada, li han de posar una placa de titani en el crani.  Després d’aquest pròleg, recuperem a  Alexia jove (Agathe Rousselle) com a ballarina eròtica en fires de cotxes. Una noia sense sentiments, ressentida amb el món, esdevé ara una espècie de serial killer. En aquesta primera part trobem una escena dantesca, el coit Alexia i cotxe on ella balla, com un amant gelós lubricat amb oli greixós de motor sembla extret d’una de les prestacions de ‘Christine’ de Stephen King amb un cotxe amb vida pròpia.

En aquest film de terror i de ciència-ficció, Una cursa criminal que, enmig de la fugida, la du a simular la identitat d’un fill desaparegut d’un oficial de bombers (Vincent Lindon). Aquí comença una nou gir tan imprevisible com psicopàtic sobre l’acceptació i el refús d’un pare envers el no fill retornat. Film demoníac, fins i tot, només recordar totes les escenes demencials de l’actuació d’urgència dels bombers, així com la presència del propi protagonista, ésser trastocat també, banyat sovint per una llum vermella. Ducournau manlleva l’univers de la nova carn de David Cronenberg i, especialment, la fusió de metall, sexe, carn i fluids de ‘Crash’, adaptació d’una novel·la distòpica de Ballard. Radicalitat sense concessions.

‘A Hero’ d’Asghar Farhadi

L’heroi repudiat

Asghar Farhadi ja havia presentat en anterioritat a Canes ‘El passat” (2013, Premi a la Millor Actriu), l’esmentada ‘El viatjant’ (2016, Premi a al Millor Guió i Millor Actor) o la pel·lícula inaugural de l’edició de 2018, ‘Todos lo  saben’, amb Javier Bardem i Penélope Cruz. Ara a ‘A Hero’ presenta a Rahim (Amir Jadidi), un pres que surt en llibertat condicional amb la condició de que pagui el deute contret amb un veí que el va ajudar després del fracàs de la seva empresa. Rahim no pot complir la seva promesa i davant el risc de retornar a presó ordeix un pla amb la seva exdona, enamorada d’ell encara, per simular que han trobat una bossa amb monedes d’or i que pensen retornar-la per publicitar-ho i així netejar la seva imatge i aconseguir la pietat i l’ajuda de la comunitat.

El cineasta iranià aprofita per parla de l’ascens i la caiguda de qualsevol persona en l’era de les xarxes socials i el poder mediàtic. Rahim participa d’aquesta fabulació i es deixa utilitzar pel director de la presó també però després tot es gira en contra seva. La mentida té les cames curtes i la història cada cop s’enreda més pels requeriments d’un periodista que vol investigar a fons la veracitat dels fets. Veiem la sotsobra irremeiable d’un home mentre Farhadi condueix amb magisteri i seguretat el film cap al melodrama inevitable posant en el mig de l’huracà les relacions familiars i, sobretot, la relació de Rahim amb el seu fill tartamut. Un discurs sobre la manipulació de la societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *