cinema catal� . caT
Notícies anteriors
EL FESTIVAL DE SITGES I LA SEGONA PELL

Diverses films a competici aborden les angoixes i tensions que genera el conflicte entre el cos i la identitat, un motiu nodal en aquesta edici. Aquesta preocupaci es fa present des de diferents gneres i aproximacions. Ho trobem en lmbit de la cincia ficci sobre realitats alterns a la canadenca Possessor Uncut de Brandon Cronenberg; o en el gnere de la monster invasion en la russa Sputnik de Egor Abramenko; o tamb en la comdia juvenil sobre licantropia de la francesa Teddy dels germans bessons Ludovic et Zoran Boukherma.

Sota la pell

El canadenc Brandon Cronenberg, fill del mestre del fantstic David Cronenberg, guanyador a Sitges com a millor director revelaci amb Antiviral (2012), excelleix enguany amb Possessor Uncut, un thriller futurista i violent amb protagonisme duna fascinant i pertorbadora Andrea Riseborough. Un relat de cincia-ficci sobre realitats paralleles a lestil de Matrix amb una agent duna companyia especialitzada en eliminar persones.

Una espcie dassassina a sou que s transportada a travs dimplants cerebrals en la ment dun altre cos, seleccionat prviament, per fer-lo cometre un assassinat. Aquest potent film aborda com instrumentalitzar una persona fent servir el seu cos com un recipient tot esdevenint un titella o un robot. El problema gros arriba quan hi ha collisi de voluntats dins del mateix cos perqu la ment controlada per una voluntat aliena no renuncia al seu espai.

Tot resulta problemtic ja que comena a deixar seqeles fsiques i emocionals en aquesta mercenria despietada, amb dificultats afegides tamb per extreure-la del cos triat, per desconnectar-la. Com en molts relats sobre intelligncia artificial i realitat virtual es generen problemes de conscincia i el procs simbitic sovint es trenca. Una pellcula hiperviolenta que mostra amb certa delectaci la sang vessada igual que una crueltat i ferotgia inusual. Una histria plena de rebrecs, malaltissa i capficada, que la converteix en una aposta valenta i extrema.

Alien sovitic

Sputnik de Egor Abramenko retrata una missi russa a lespai que pateix un contratemps lany 1983, forats a tornar a la Terra. Es desconeixen els motius de laterratge demergncia i de la seva tripulaci formada per dos comandants noms en torna un de viu. Lastronauta supervivent no recorda el qu ha passat i resta en observaci en una base secreta. Aleshores criden una psicloga de Moscou - interpretada amb solvncia per Tatyana Klimova - perqu analitzi el seu cas.

En realitat, es revela que lastronauta cont un alien dins seu i que aquest el mant en vida. A la base, sota les ordres dun militar dscol que actua per lliure i al marge de la llei enganyant a les autoritats, es revela com alimenten a la bstia amb presos vius. Desprs de devorar les seves preses humanes el monstre retorna al cos del cosmonauta.

La psicloga buscar la manera daturar aquesta barbaritat rumiant com separar la bstia i lhome, tot i que la relaci simbitica entre ambds sembla indestriable. Aquest relat sobre una criatura vinguda de lespai exterior s de plantejament esquemtic, una histria simple, per molt ben portada. Destaca el seu aspecte visual molt treballat, dotat duna atmosfera espessa i enganxifosa molt aconseguida. Igual que laterridora criatura, una creaci daltura.

Un altre film que aporta una nova reflexi sobre la relaci de lhome amb el seu cos en un irresoluble conflicte de desdoblament. Sputnik resta com a exemple de que la cincia-ficci russa torna a estar en bona forma desprs duns anys dabsncia. Una aposta russa que es complementa amb un altre film rus ambientat en la Guerra Freda, Superdeep, tamb ambientat en una base cientfica secreta, aquesta subterrnia, un immens pou que emet uns estranys sons.

Que ve el llop!

La pellcula Teddy dels germans bessons Ludovic Boukherma et Zoran Boukherma s una de les propostes ms simptiques del certamen catal. Es tracta dun film sense pretensions, tan auster com irnic, amb efectes especials artesans, que sap treure petroli de les seves limitacions.

Teddy s una comdia rural sobre un jove desclassat que es dedica a fer massatges i que visita sovint uns tiets ms aviat deficients, la riota del poble. El desmanegat protagonista, Teddy Pruvost - interpretat amb tot lencant possible per Anthony Bajon -, s mossegat pel que podria ser un llop, probablement la mateixa bstia que mata els ramats dovelles del poble, fet que provoca la mobilitzaci airada de la comunitat.

El film dels germans Boukherma reflecteix el mn agitat juvenil a travs de la licantropia amb smptomes com les transformacions del cos que alteren al noi. Sn canvis que no pot controlar, amb modificacions del seu cos que rebutja com un adolescent trasbalsat per lacn a la cara o la sortida del bigotet. Aqu es desvetlla la ferocitat i tamb una voracitat sexual i carnvora, un impuls salvatge que acabar utilitzant contra tots i tothom quan la seva xicota labandona. Les pors i frustracions personals amb pell i urpes de llop.

Lentorn campestre i lhumor sorneguer semblen hereus dels films de Bruno Dumont, habitat per tipus extravagants de trets fsics inconfusibles, especialment la seva srie cmica i absurda El pequeo Quinquin. El film compta amb lafegit del segell de selecci prvia pel Festival de Canes. I descobrim tamb que aquesta comunitat campestre est formada per nord-catalans quan escoltem durant un recital coral una can de bressol catalana.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Sputnik"

lectures: 301

Una crnica de Joan Millaret Valls

18 d'octubre de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small