cinema catal� . caT
Notícies anteriors
DESLLUDA FESTA DEL CINEMA

El 68 Festival de Cinema de Sant Sebasti inaugurava la seva gran festa del cinema amb "Rifkins Festival" de Woody Allen, pellcula rodada en gran part a la mateixa ciutat de Donostia. Es tracta de la quarta producci de Woody Allen de la m de la companyia catalana Mediapro i ha comptat amb un extens repartiment conformat per noms com Elena Anaya, Sergi Lpez, Louis Garrel, Wallace Shawn, Gina Gershon i Christoph Waltz. Rifkins Festival s una comdia lleugera de tons romntics sobre una parella nord-americana que assisteix al Festival de Sant Sebasti i que viuran diferents embolics sentimentals.

En realitat, Woody Allen parteix duna premissa habitual en el seu darrer cinema com s servir-se duna ciutat europea com a decorat de fons per repetir histries semblants de forma ininterrompuda. Un cineasta errabund que troba lescalf a Europa que darrerament no troba als Estats Units on no paren damuntegar-se-li els maldecaps. Roma, Pars, Barcelona, Londres o Barcelona han esdevingut lepicentre duna filmografia malauradament en franca davallada i on Rifkins Festival es podria aparellar perfectament amb A Roma con amor (2012).

Enmig dun repartiment amb noms locals i internacionals destaca el protagonisme de Wallace Shawn, un actor secundari habitual en la filmografia dAllen des dels temps de Manhattan (1979), que actua dalguna manera dalter ego del propi Allen. No s si t alguna cosa a veure en lelecci del veter comediant i guionista Wallace Shawn per els darrers temps en qu Woody Allen ha estat en lull de lhurac quan ha rebrotat el cas de les denncies de pedoflia tot coincidint amb leclosi del moviment #MeToo i que ha provocat el buit de gran part de la professi, Wally Shawn va ser un dels pocs que li va transmetre el seu suport, segons confessa el propi Allen en el seu llibre autobiogrfic A propsit de no res (2010).

Es tracta duna proposta decebedora encara que Allen ens piqui lullet amb lham de referncies i cites cinfiles. Abunden episodis irnics rodats en blanc i negre a tall dhomenatge cinfil a diverses cintes emblemtiques del cinema dautor, des de El set segell, Persona o Fresas salvajes dIngmar Bergman; Al final de lescapada de J. L. Godard; Lngel exterminador de L. Buuel o el clssic Ciutad Kane dOrson Welles.

Sn fragments combinats en el film a la manera de malsons o visions del subconscient i que empaiten a latribolat protagonista, Mort Rifkin (Wallace Shawn), professor de cinema amb nfules descriptor, quan la seva dona, Sue (Gina Gershon), representant de premsa, sentn amb un jove director francs, Philippe (Louis Garrel), i ell comena a enamorar-se duna doctora espanyola, Jo Rojas (Elena Anaya), que el tracte de la seva hipocondria. En lextens repartiment trobem ocasionalment a Sergi Lpez que interpreta el marit artista que enganya a Jo Rojas amb les seves models en un episodi dall ms ridcul i estereotipat.

Una pellcula menor que acaba esdevenint un espot promocional del festival i de la ciutat basca i poca cosa ms. Un reguitzell de llocs comuns, situacions vistes o calcades de ttols precedents, prcticament sense guspires dinspiraci i absncia de moments per a la rialla o la rplica enginyosa. Ens hem acostumat a un cinema dAllen discret o regular en qu ja sabem el que ens trobarem, on no esperem grans sorpreses i que el film complir amb uns mnims tolerables. Per crec que Rifkins Festival no assoleix aquest mnims i esdev una de les pitjors pellcules dAllen dels ltims anys. Sap greu per la duresa mostrada, per les coses sn como sn i no com voldrien que fossin.

Notcies - Cinema Catal . NET
El cartell de la pellcula

lectures: 324

Una crtica de Joan Millaret Valls

2 d'octubre de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small