cinema catal� . caT
Notícies anteriors
LA LLUM DE DESPLECHIN REFULGEIX EN EL D’A 2020

Hem vist pecats de famlia sota una atmosfera de plom a ’Algunas Bestias’ del xil Jorge Riquelme Serrano. En aquest film, un forat rencontre familiar en una casalot en una illa esdev el marc propici per accionar un camp de mines emocional. Aleshores suren els retrets, les ferides i una maldat soterrada, com la que apunta explcitament el ttol Hem descobert el virtuosisme tcnic en acurat blanc i negre a ’Saturday Fiction’ del xins Lou Ye. Aqu, representaci i realitat es fonen en un thriller ambientat a la ciutat allada de Xangai dies abans de l’ocupaci nipona Una trama d’espionatge, poltica, teatre i romanticisme amb tram final a trets amb una diva com Gong Li convertida en herona d’acci.

Hem pogut gaudir del monumental fresc familiar contingut a ’Dwelling In The Fuchun Mountains’ del xins Gu Xiaogang. La fora de la quotidianitat familiar despullada d’artificis, enmig d’una histria de demolici i reconstrucci d’un barri, narrada tot plegat amb sumptuosos moviments de cmera d’al fluvial. Mentre que la stira poltica sobre el pare de la ptria canadenca William Lyon Mackenzie King exhibida a ’The Twentieth Century’ de Matthew Rankin arriba a un grau excels d’esbojarrament. Una delirant marcianada a base de caricaturisme, transvestisme, fetitxisme, onanisme i art dco.

Crim i cstig

D’altra banda, el cineasta francs Arnaud Desplechin, desprs de films com ’Un cuento de Navidad’ (2007), ’Jimmy P. (Psychotherapy of a Plains Indian)’ o ’Los fantamas de Ismael’ (2017), ens deixa un punyent thriller ’Roubaix, une lumire’. Es tracta d’un brillant policac coescrit pel mateix Desplechin i la directora i guionista La Mysius i que funciona com un colpidor drama social.

Arnaud Desplechin s’inspira pel seu film en un documental previ que el va marcar especialment, ’Roubaix, commisariat central’ (2002, Mosco Boucault). El film del francs retrata en clau de ficci la crnica negre de la ciutat de Roubaix, desplegant diferents trames, segons els casos policials a resoldre, per acabar tancant el focus del relat en una histria central, la de l’incendi, assassinat i robatori d’una via d’una barriada humil.

La pellcula descriu les tasques d’investigaci pacient a crrec del comissari Daoud (Roschdy Zem) i el seu ajudant, Louis Cotarelle (Antoine Reinartz). Un cicle de sospitosos, pistes, confessions, interrogatoris i reconstrucci dels fets, que acaba revelant una histria trasbalsadora sobre els secrets i els rebrecs de l’nima humana capa de deixar-se arrossegar per una pulsi criminal a la cerca d’un bot ridcul. El llarg procs de confessi de les culpables ens transporta a la profunditat humana de la ploma literria de Dostoievski a travs del turmentat assass Raskolnikov a ’Crim i cstig’.

Una pellcula de gnere, en principi allunyat del singular mn cinematogrfic de les tensions i fluctuacions de relacions humanes de Desplechin, per que s’acaba endinsant fins al fons en el costat hum dels seus personatges a partir d’un ric mosaic hum de la marginaci social urbana. Bona fora del film es sost en dues actrius en estat de grcia, La Seydoux i Sara Forestier, en el paper d’una parella de dones amants criminals; aix com tamb grcies a un actor magistral, Roschdy Zem, en el rol de comissari en cap.

Notcies - Cinema Catal . NET
Una escena de la pellcula "Algunas bestias"

lectures: 86

Una crnica de Joan Millaret Valls

8 de maig de 2020


Comparteix la notcia a:  comparteix per e-mail comparteix a la tafanera comparteix a meneame comparteix a digg


Afegir comentaris:
* Comentaris:
Nom:
* Com a mxim pots omplir 255 carcters.


Inici | Qui som | Mapa del lloc web | Contacteu amb nosaltres | think-small